Recept dana: Multi-funkcionalan obrok od tikvi

11/20/2008 0

Iskoristite izobilje tiukvi koje se nude na lokalnim pijacama i napravite zdrav i ukusan obrok.


Sastojci za 4 osobe:

3 kašike maslinovоg ulja

100 g luka

1 kg slatke tikve

150 g karfiola

150 g brokule

100 g prokulica

2 kašikice Vegete

2 češnja bijelog luka

1 kašika nasjeckanog peršuna

1 kašika svježeg začinskog bilja

Priprema:

Na ulju kratko popecite nasjeckani luk. Dodajte oguljenu tikvu narezanu na kockice. Zajedno kuhajte na laganoj vatri, a po potrebi dodajte malo vode (oko 50 ml). Cvjetaču, brokulu i prokulice skuhajte u posoljenoj vodi i ocijedite. Povrće dodajte proprženoj tikvi, lagano promiješajte ili samo tavu protresite. Pred kraj kuhanja dodajte Vegetu, nasjeckani bijeli luk i svježe začinsko bilje, po želji. Jelo je kvalitetno i hranjivo te može biti lagano predjelo, glavno jelo ili prilog uz pečenja, gulaše, umake… Ako nemate tikvu  narandžaste boje, možete upotrijebiti i neku drugu vrstu tikve.

Vrijeme pripreme: 30 min

(Intermezzo)

Ostavite komentar »