Saradnja preduvjet ekonomskog razvoja u JI Evropi

11/27/2008 0

Saradnja u jugoistočnoj Evropi preduvjet je regionalnog ekonomskog rasta i razvoja, rekao je generalni sekretar Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Hido Biščević na dvodnevnom Balkanskom ekonomskom samitu koji se završava danas u Istanbulu.


On je naglasio potrebu da ključni regionalni igrači osmisle i provedu zajedničke projekte da bi se racionalizovali regionalni resursi,a posebno imajući u vidu trenutnu svjetsku ekonomsku i finansijsku krizu.

Biščević  je informisao učesnike samita o mehanizmu saradnje na regionalnim razvojnim projektima koji je osmislio RCC, a koji čine organi vlasti jugoistočne Evrope, Evropska komisija, međunarodne finansijske institucije i stručnjaci iz RCC-a.

Na odvojenom sastanku sa zamjenikom premijera Turske Nazimom Ekrenom, Biščević je istakao  važnu ulogu koju Turska ima u jugoistočnoj Evropi kao jedna od vodećih privreda Evrope i kao naredni predsjedavajući Procesa saradnje zemalja jugoistočne Evrope (SEECP).

Ovaj samit pod nazivom "Novo investicijsko okruženje na Balkanu“ okupio je relevantne ministre i ugledne poslovne ljude iz jugoistočne Evrope koji su razgovarali o unapređenju investicijske klime, javno-privatnim partnerstvima te razvoju infrastrukture i energetskog sektora u regionu, saopćeno je iz Vijeća za regionalnu saradnju.

(Fena)

Ostavite komentar »