Brisel odobrio 20 milijardi evra za spas italijanskih banaka

12/24/2008 0

Evropska komisija u utorak je odobrila do 20 milijardi eura vrijedan plan talijanske vlade za spas krizom pritisnutog bankovnog sektora, saopšteno je iz Brisela.


Komisija je utvrdila da predložena shema pomoći, koja će talijanskoj vladi omogućiti kupovanje udjela u bankama nesposobnim samostalno se oduprijeti globalnoj finansijskoj krizi ispunjava propise EU-a o zaštiti tržišnog natjecanja budući da je ograničenog opsega i trajanja.

Kao takva, predstavlja odgovarajuće sredstvo za ispravljanje ozbiljnih poremećaja u talijanskom gospodarstvu, stoji u Komisijinom saopštenju.

Ta odluka, donesena nakon intenzivnih pregovora s talijanskom vladom, daje Rimu zeleno svjetlo za usmjeravanje oko 15 do 20 milijardi evra u spašavanje posrnulih banaka, ali isključivo ako one mogu dokazati da su u osnovi solidne.

Prema strogim propisima EU-a o državnoj pomoći, Komisija mora utvrditi da pomoć koju vlade daju posrnulim industrijama ili kompanijama ne pruža primatelju nepoštenu prednost na tržištu.

Komisija je nadalje saopštila, prenosi Hina, da je također odobrila provedbu plana latvijske vlade za pomoć bankama u uvjetima krizom pogođenog gospodarstva, jednog od najvećih evropskih žrtava tekućih finansijskih previranja.

Zeleno svjetlo je od Komisije u utorak dobilo i predloženo jamstvo španske vlade za međubankarsko zaduživanje vrijedno do 200 milijardi eura, kao i izmjene već odobrenih britanskih mjera pomoći za bankovni sektor.

(Fena)

Ostavite komentar »