Osmišljena mini strategija drvoprerade

12/09/2008 0

Predstavnici Ministarstva privrede, energetike i razvoja RS, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Javno preduzeće “Šume RS” i Udruženja drvoprerađivača pri Privrednoj komori RS zajednički su osmislili mini strategiju drvoprerade na prostoru RS zasnovanu na domaćoj sirovini, izvozu, povećanom stepenu obrade i finalizacije.


Strategiju podržava i Vlada RS.

“Ovom strategijom zajednički smo uspjeli u uspostavljanju strateških partnerskih odnosa sa `Šumama RS` i drvoprerađivačima, odnosno da imamo što opremljenije i savremenije `Šume RS` i drvopreradu sa što većim stepenom finalizacije”, istakao je pomoćnik ministra privrede, energetike i razvoja RS Rade Rodić na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

Rodić je naveo da je dodatni, ali bitni cilj ove strategije, da se sva raspoloživa sirovina koja gravitira prema drvopreradi preradi na prostoru RS.

“U sistemskim pomacima napravili smo to da je metod prodaje trupaca metodom licitacije sveden na šest odsto, dok će ostala količina od 900 000 kubika biti realizovana putem kupoprodajnih ugovora”, istakao je Rodić.

On je naveo da se ovom strategijom uspjelo u tome da preduzeća sa većim stepenom obrade imaju određenu privilegiju, odnosno odgođeno plaćanje na mjesec dana, dok je jedan od fundamentalnih koraka napravljen u smislu ugovaranja poslova preduzećima i kompanijama sa JP “Šume RS” za kupovinu trupaca na period od tri godine.

“Kompanije koje budu u poziciji da ugovore trupce sa JP `Šume RS` na period od tri godine imaju sigurnost u krajnjem korisniku njihovih proizvoda i usluga, odnosno u kupcu”, naglasio je Rodić, zaključujući da će se uspostavljanjem pravog partnerstva dati pravi doprinos stabilizaciji prostora RS.

Rodić je, odgovarajući na pitanja novinara, potvrdio da su još aktuelni razgovori između ruskog biznismena Burlakova i Vlade RS u pravcu preuzimanja drvoprerađivačke industrije “Borja” Teslić koja se nalazi u stečaju.

Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja drvoprerađivača pri Privrednoj komori RS Marjan Mišić podsjetio je da je svake godine dogovarano planiranje i raspodjela sirovine između ova dva partnera, dok je posljednju godinu dana napravljen napor ka definisanju kriterijuma za dugoročno ugovaranje.

“Definisanje kriterijuma za dugoročno ugovaranje nama drvoprerađivačima omogućava da investiramo, ulažemo i povezujemo partnere i da znamo da na neki način država računa na nas”, istakao je Mišić.

On je ovu strategiju ocijenio kao pozitivnu, jer predstavlja principe koji dugoročnije definišu odnos između drvoprerađivača i “Šuma RS”.

Direktor “Šuma RS” Neđo Ilić pozdravio je usvajanje ovih principa ističući da će ovo preduzeće ove godine izvršiti svoje poslove prema planu, dok će prema partnerima obaveze biti izvršene više od 95 odsto.

“Globalna ekonomska kriza polako dolazi i na naše prostore i već se pokazuje nemogućnst plasmana bukve, jednog od bitnih asortimenata u proizvodnji `Šuma RS`”, istakao je Ilić, dodajući da se može očekivati da će ta kriza lančano uticati na proizvodnju namještaja i svih proizvoda od drveta.

Ilić je rekao da “Šume RS” imaju obavezu da što prije započnu ugovaranja za narednu godinu, ističući da je prema nedavno usvojenom Zakonu o šumama taj dio posla prenesen na Agenciju za šume RS koja još nije formirana.

On je apelovao da se što prije pronađe rješenje ko će vršiti ugovaranje i fizički obaviti taj posao, kako bi “Šume RS” i njeni partneri mogli donositi planove za narednu godinu.

Ilić je rekao da je preduzeće “Šume RS” najviše ušlo u proces korporativnog upravljanja u šumarstvu, što podrazumijeva elektronski sistem praćenja rada, korekcije i izvršavanje poslova od baze do nadležnog ministarstva i Vlade RS.

On je rekao da je uvođenje svjetskih standarda u rad šumarstva RS od velikog značaja za drvopreradu i ostale partnere, ističući da je Javno preduzeće “Šume RS” za jednu petinu površina dobilo takav sertifikat, dok se za kompletno šumarstvo RS takav sertifikat očekuje narednih dana.

“To je značajan preduslov za naše partnere jer se radi o standardu porijekla sirovine čime će naši partneri moći svoje proizvode izvoziti na tržišta EU i SAD”, zaključio je Ilić.

(capital.ba)

Ostavite komentar »