Posao.ba jedan od najposjećenijih portala u BiH

12/04/2008 0

Portal Posao.ba ponovo je dobio potvrdu da je jedan od najposjećenijih portala u BiH.


Prema rezultatima istraživanja kompanija za istraživanje tržišta GfK BH, dijela GfK Grupe, četvrte kompanije za istraživanje tržišta na svijetu, Posao.ba je treća na listi najposjećenijih domaćih web stranica.

GfK BH je i ove godine uradio istraživanje o korisnicima Interneta u BiH koje je pokazalo da 32 posto bh. građana koristi Internet, odnosno da se približno svaki treći građanin 15 i više godina služi Internetom.

Ispitanicima je bilo postavljeno i pitanje koje stranice najviše posjećuju, te je jedna četvrtina građana dala očekivan odgovor – stranica koju najviše posjećuju je Google. Pored internet pretraživača kao što su Google i Yahoo, te društvene mreže Facebook i stranice za razmjenu videozapisa You Tube, ispitani su kao najčešći odgovor navodili i portal za zapošljavanje Posao.ba.

Tako se portal Posao.ba našao među tri najposjećenije domaće web stranice, sudeći prema odgovorima građana koji su učestvovali u istraživanju.

GfK BH već treću godinu provodi istraživanje o korisnicima Interneta u BiH. Kada je prvi put urađeno istraživanje 2006. godine 21 posto građana u BiH koristilo je Internet, te je ovogodišnji postotak od 32 posto korisnika ohrabrujući. Broj korisnika je veći u Federaciji BiH nego u Republici Srpskoj (37 naspram  24 posto), u urbanim nego u ruralnim krajevima (39 naspram 26 posto) i među muškarcima nego ženama (35 naspram 28 posto).

Internet najviše koristi populacija između 15 i 24 godine (čak 72 posto). Slične rezultate o posjećenosti prije nekoliko mjeseci dalo je i istraživanje agencija Valicon i Gemius prema kojima je Posao.ba prvi bh. poslovni portal po posjećenosti, te peta najposjećenija stranica u BiH.

Posao.ba za traženje posla trenutno aktivno koristi više od 95.000 osoba, te je regrutacijski alat za više od 8.000 kompanija, a taj broj se svakodnevno povećava.

(Fena)

Ostavite komentar »