Projekat Omladinske banke otvorio mladima mnoga vrata

12/16/2008 0

Fondacija Mozaik u saradnji sa Komisijom za koordinaciju pitanja mladih BiH, održala je prezentaciju iskustva dobre prakse Omladinskih banaka u BiH na kojoj su istaknuti rezultati i iskustva dobre prakse programa Omladinske banke, kao i uspješna saradnja sa lokalnim vlastima u uključivanju mladih u razvoj lokalnih zajednica u skladu sa strategijama za mlade i dokumentima omladinske politike na lokalnom nivou.


Prezentacije je održana danas u Zgradi zajedničkih institucija BiH, a govornici su bili Suvad Džafić, savjetnik zamjenika ministra civilnih poslova Senada Šepića, predsjednica Komisije za koordinaciju pitanja mladih Nađa Lutvikadić, generalni direktor Fondacije Mozaik Zoran Puljić, koordinator projekta Željko Pauković, predstavnici opština uključenih u projekat, te predstavnici Kreditnih odbora Omladinskih banaka.  

"Izuzetno cijenimo rad Fondacije Mozaik i rado smo se odazvali pozivu za učešće na ovoj konferenciji. Rad Fondacije Mozaik predstavlja konkretan primjer kako treba implementirati politiku mladih i to na cijelom prostoru BiH. Ističem još jedanput da Fondacija ima podršku Ministarstva civilnih poslova i nadam se da će ova inicijativa zaživjeti na cijelom području BiH“, rekao je Suvad Džafić, savjetnik zamjenika ministra civilnih poslova.  

Svoju prezentaciju imala je i predsjednica Komisije za koordinaciju pitanja mladih, Nađa Lutvikadić, koja je govorila o statusu izrade dokumenta Omladinske politike u BiH i istakla značaj projekata koji podržavaju mlade i njihove ideje.  

"Program Omladinskih banaka pravi je odgovor na pitanje kako poboljšati sastus mladih u našoj državi. Poražavajući su rezultati posljednjih istraživanja Komisije za koordinaciju pitanja mladih, jer pokazuju da 54 % mladih zauvijek želi napustiti BiH. Dodatan problem predstavlja i činjenica da na nivou države nema tijela, odnosno vijeća ili savjeta mladih koje će predstavljati relevantnog partnera za pregovore sa državnom vladom. Na području RS-a postoji Omladinski savjet koji predstavlja oko 70% nevladinih organizacija u tom entitetu, ali potrebno je ujediniti sve mlade kako bi imali što bolju i efikasniju pregovaračku moć sa državnim organima“, istakla je Nađa Lutvikadić, predsjednica Komisije za koordinaciju pitanja mladih.

Omladinske banke imaju za cilj da zajedničkom saradnjom u promociji iskustava dobre prakse doprinesu preuzimanju veće odgovornosti institucija, lokalnih vlasti i mladih za doprinos usvajanju i implementaciji dokumenta Omladinske politike u Bosni i Hercegovini.

(Intermezzo)

Ostavite komentar »