Više od 100 miliona evra za BiH

12/06/2008 0

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas izjavio je da je EU odvojila 500 miliona evra pomoći zemljama zapadnog Balkana za prevladavanje finansijske i ekonomske krize, a BiH bi od tog iznosa mogla dobiti i do 100 miliona evra.


Kurkulas je rekao da će taj novac biti plasiran kroz međunarodne finansijske institucije u region i u BiH i ocijenio da je to pokazatelj da se EU osjeća odgovornom za zemlje kandidate i potencijalne kandidate, kao i za članice Unije.

Prema njegovim riječima, osim ovih 500 miliona evra koji će biti plasirani putem finansijskih institucija, EU mobilizovala je više od 100 miliona evra iz IPA fondova koji će biti upotrebljeni za hitnu pomoć regionu.

“Riječ je o sredstvima koja su dio odvojenog budžeta za IPA fondove, ali će ona sada hitno biti upotrebljena. Ima više opcija na koji način ćemo ga alocirati, da li kroz standardnu IPA proceduru kroz projekte ili će tim novcem direktno raspolagati Brisel i odlučivati o konkretnijim namjerama”, rekao je Kurkulas.

On je naveo da EU, imajući u vidu vanredne okolnosti, još nije u potpunosti precizirala po kojem sistemu će novac biti dijeljen i na koji način, što se očekuje u narednom periodu.

“U stalim smo kontaktima sa Briselom kako bi se to definisalo i zbog toga su iznosi o kojima govorimo još okvirni”, rekao je Kurkulas za “Dnevni avaz”.

Govoreći o ekonomskoj krizi, Kurkulas je rekao da su mjere koje je preduzela BiH, a posebno Centralna banka BiH adekvatan i vrlo profesionalan odgovor na mogućnost finansijske krize.

“Reakciju treba pohvaliti i priznati da su u prvi mah mjere spriječile izbijanje krize u finansijskom sektoru. Vlasti moraju uraditi set mjera kojima bi se pomoglo i olakšalo privredi i investitorima”, rekao je Kurkulas i dodao da je uklanjanje prepreka razvoju biznisa prvo što BiH mora uraditi.

On je istakao da BiH mora uraditi mnogo više da se olakša rad privredi i stvore bolji uslovi, navodeći da je, prema svim parametrima, poslovno okruženje u BiH najlošije u regionu. 

(capital.ba) 

Ostavite komentar »