EBRD: Privredni rast istočne Evrope blizu nule u 2009.

01/21/2009 0

Privredni rast u centralnoj i istočnoj Evropi će ove godine pasti blizu nule usljed svjetske ekonomske krize, izjavio je juče u Beču glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Erik Berglof.


“Čitav region je pod velikim pritiskom”, izjavio je Berglof na ekonomskom forumu centralne i istočne Evrope “Juromani”, koji se održava u glavnom gradu Austrije, i dodao da će privredni rast u 2009. u tom regionu biti ispod dva odsto, ali bliži nultom procentu.

Vlade, centralne banke i tržišni analitičari su redom smanjili prognozu privrednog rasta i inflacije u državama centralne i istočne Evrope za ovu godinu, što je posljedica kombinacije kreditne krize, usporenja rasta realne ekonomije i prodaje imovine od strane investitora, prenijele su svjetske novinske agencije.

Prošle nedelje je EBRD smanjila prognozu rasta za područje centralne i istočne Evrope. Ranije je ta banka očekivala rast od tri odsto u ovoj godini, dok je, poređenja radi, taj rast iznosio 6,3 odsto 2008. i rekordnih 7,5 procenta 2007.

Na pomenutoj konferenciji je potpredsjednik srpske Vlade Mlađan Dinkić rekao da će rast ove godine u Srbiji biti upola manji od onog u 2008., ali da će zemlja ipak izbjeći recesiju. U decembru je Vlada Srbije objavila prognozu rasta od 3,5 odsto u 2009., prema rastu od oko šest odsto prošle godine.

(capital.ba)

Ostavite komentar »