Kuzmanović: Crtanje regija može samo unutar FBiH

01/30/2009 0

Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović rekao je da je dogovor iz Banje Luke trojice lidera  iz SNSD-a Milorada Dodika, SDA Sulejmana Tihića i HDZ-a BiH Dragana Čovića dobar korak naprijed te da ni po čemu nije rušenje Dejtonskog sporazuma i ukidanje RS-a.


Kuzmanović je apelirao na učesnike političkih dogovora da ih sami ne krše crtanjem fiktivnih i neostvarenih regija.

"Crtanje raznih regija i jedinica može samo biti unutar Federacije BiH, što je u skladu s preporukama Venecijanske komisije", tvrdi Kuzmanović i izražava opredijeljenost da je "RS neupitna, ustavna kategorija čiji se teritorijalni, pravni i politički integritet ne može i ne smije ničim ugroziti".

Na pres-konferenciji je apelirao i na druge političke snage da se pridruže procesu koji vode trojica lidera i daju konstruktivan doprinos u smislu poboljšanja postignutih rješenja, "koja sigurno nisu idealna, ali se na njima može raditi".

Naveo je i da je banjalučki kao i prethodni sastanci lidera iz prudskog procesa, usmjeren na rješavanje brojnih pitanja i zbog toga je i postignuto niz konkretnih političkih dogovora.

"Prudski i banjalučki sastanak je još jedna snažna potvrda onoga o čemu već duže govorimo da je daljnji angažman međunarodne zajednice nepotreban i da samo ojačava pojedine destruktivno orijentisane snage i pojedince", tvrdi entitetski predsjednik.

Rekao je da su institucije sistema jedine, koje mogu i trebaju donijeti konačna rješenja o ustavnim i svim drugim pitanjima organizacije države.

Kuzmanović je saopćio i da je napravio platformu o ustavnim promjenama, koja će biti obavezujuća za sve učesnike razgovora iz RS-a, a o kojoj će prvo razgovarati s liderima parlamentarnih stranaka iz RS-a, a potom će se ona naći i u skupštiniskoj proceduri. U tom smislu, on je nazvao kao spekulacije, izjave pojedinih političara i partija o tome da predsjednik RS-a nije ispoštovao Rezoluciju Narodne skupštine i predložio platformu za ustavne promjene.

To su, zaključuje Kuzmanović, netačne izjave i isključivo u funkciji dnevnopolitičkih potreba.

(Fena)

Ostavite komentar »