Plate dovoljne samo za preživljavanje

01/20/2009 0

Prosječna neto plata u novembru 2008. godine, koja je u RS iznosila 790, a u FBiH 771 marku, ne pokriva ni polovinu mjesečnih troškova četvoročlane porodice, koji u oba entiteta premašuju 1.600 maraka, pišu Nezavisne novine.


Prema statističkim podacima, u RS su najlošije plaćeni radnici hotela i restorana kojima je u prosjeku isplaćeno 475 KM, dok su isti u FBiH dobili 515 KM.

Najniže plate u novembru u FBiH imali su radnici u ribarstvu, kojima je isplaćeno 495 KM, dok su ribari u RS primili u prosjeku 670 KM.

S druge strane, najbolje plaćeni radnici u oba entiteta su radnici u finansijskom posredovanju, koji su u RS prosječno dobijali 1.218, a u FBiH nešto više, 1.251 marku.

Drugi po visini prosječnih plata u FBiH su radnici zaposleni u preduzećima za proizvodnju i distribuciju električne energije, gasa i vode sa prosječnom platom od 1.166 KM, dok su isti u RS dosta lošije plaćeni, 864 KM mjesečno.

Radnici u obrazovanju u RS imali su prosječne plate u visini od 913KM, a isti u FBiH primili su 821 KM.

Dvadesettrogodišnji Aleksandar Savić, konobar u jednom banjalučkom kafiću, kazao je da sa svojom skromnom platom od 490 maraka jedva preživljava i, kako kaže, može da izmiri samo neophodne troškove.

“Cijene iz dana u dan rastu, a plate ostaju iste, trenutno živim sa roditeljima. Ali, kada bih sada trebalo da osnujem porodicu, sa ovom platom to bi bilo nemoguće, ne znam od čega bih prehranio djecu”, kazao je Savić.

U sindikatima kažu da je pozicija radnika u BiH, pogotovo u privredi, veoma teška, te da svi zajednički moraju uložiti napor da se plate povećaju u svim oblastima.

Edhem Biber, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, kazao je da je situacija s radničkim platama krajnje teška i da u prilog tome govore i činjenica da i one plate koje važe kao najviše, plate u finansijskom posredovanju, ne mogu da pokriju mjesečne troškove.

“Te plate su mizerne u odnosu na plate u susjednim zemljama. Sindikat insistira na tome da niže plate brže rastu, a da više plate sporije i na takav način dobijemo neki realniji odnos, ali da ne dolazi do smanjenja plata”, kazao je Biber.

“Ako su prosječna plata i potrošačke korpe u oba entiteta približno jednake i iznose oko 1.600 KM”, ocijenio je Biber, “to je nedovoljno pogotovo za one koji su podstanari ili koji hrane porodicu”.

“To su primanja za preživljavanje, a ne kvalitetan život, a činjenica je da moramo težiti da imamo veće plate i da se proizvodnja povećava”, kazao je Biber.

On je zaključio da cilj Sindikata, poslodavaca i Vlade treba da bude poboljšanje uslova rada, povećanje plata, te mogućnost ostvarivanja beneficija, sve da bi BiH učinili atraktivnom za ulaganje stranog kapitala.

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, kazala je da plate u RS, nažalost, nisu dovoljno visoke da bi obezbijedile komotan život, a stoga se one ne bi smjele spuštati.

“Moramo raditi na poboljšanju pozicije radnika, otvoriti mogućnost da se povećaju plate radnicima u privredi i proizvodnji da bi oni mogli da prežive”, kazala je za Nezavisne novine Mišićeva.

Ona je dodala da, kada se sagleda statistika, najviše plate imaju radnici u bankarskom sektoru i da su one visoke u odnosu na najnižu platu, ali da Sindikat nije protiv visokih plata, nego protiv niskih.

“Problem je što su plate najniže u privredi, te proizvodnji, a na povećanju njihovih plata trebalo bi da bude rađeno zajednički sa Vladom RS i poslodavcima, a svako će se morati nečega odreći da bismo došli do adekvatnog rješenja”, zaključila je Mišićeva.

(capital.ba)

Ostavite komentar »