Branković: Privatizacija najefikasniji način za spas domaće privrede

02/18/2009 0

Premijer Federacije BiH Nedžad Branković izjavio je da smatra da je najbrži i najefikasniji način za spas privrede u FBiH u ovim teškim ekonomskim uvjetima privatizacija kompanija predviđenih za taj proces, naglasivši da domaća privreda pod hitno treba "svježi kapital".


"Treba preživjeti ovu prvu godinu, a mene još niko nije ubijedio da ima bržeg i efikasnijeg načina za spas naše privrede od privatizacije jer razgovori s bankama su spori i teški", rekao je Branković na konferenciji za novinare u Vladi FBiH u Sarajevu.

Istaknuo  je da je Vlada FBH, u tom kontekstu, imala i određene razgovore s guvernerom Centralne banke BiH.

"Međutim, smatram da prethodno trebamo iskoristiti novac od sukcesije koji nije raspoređen prema korisnicima, potencijale neprivatiziranog kapitala i tek na kraju rezerve Centralne banke. Potencijal Banke, ipak, ne treba stavljati u prvi plan", rekao je Branković.

Premijer je dodao i da Vlada ima namjeru uzeti pozajmicu da bi u prvom kvartalu ove godine okončala neisfinansirane projekte iz protekle godine i dug za poljoprivredu.

"Dobili smo ponude od više banaka i taj novac znači ide za neizvršene obaveze. Tu nema plaća ili nekih drugih davanja radnicima", naglasio je Branković.

(Fena)

Ostavite komentar »