UG Akcija građana podržava invalide u BiH

02/25/2009 0

UG Akcija građana u potpunosti podržava reakciju članova udruženja civilnih žrtava rata kao i svih ugroženih kategorija čiji se glas, svjedoci smo, čuje posljednjih dana iz svih krajeva BiH te namjerava i direktno i aktivno podržati građanski bunt. UG Akcija građana poziva sve građane da se pridruže ovoj i svim ostalim obespravljenim grupama u ovoj državi i to prije nego se i sami nađu na listama nebitnih.


Podsjećamo, veća grupa osoba s invaliditetom, nezadovoljna odlukom federalnih parlamentaraca o ukidanju prava na naknade koje su imali prije jučerašnje izmjene Zakona, provalila je u skupštinsku salu, gdje je zasjedao Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Njihova reakcija je očekivana i odraz je nezadovoljstva samo jedne od ugroženih kategorija stanovništva BiH.

"Ovakve reakcije su samo početak onoga što vlastodršci mogu očekivati od ove, ali i od drugih kategorija u narednom periodu. Dolazi vrijeme suočavanja sa dugogodišnjim bezobrazlukom, nesposobnošću, lažima i praznim obećanjima. Nije teško pretpostaviti da osoba sa stvarnim invaliditetom ima toliko malo da ne predstavljaju nikakav ozbiljan broj glasova za političare, pa su ih pokušali staviti izvan sistema pomoći, istovremeno manipulišući spiskovima svojih pulena. Kupovina glasova živim novcem nas samo može sve odvesti na prosjački štap, a neratni invalidi su to osjetili na svojoj koži", smatraju u UG Akcija građana.

U Federaciji BiH je došlo do enormnog povećanja broja korisnika socijalnih davanja iz budžeta. Kupujući glasove i socijalni mir, smatraju u ovom udruženju, Vlada FBiH sa Brankovićem na čelu, došla je do samog bankrota mnogo prije nego se očekivalo.Tome je doprinijela i činjenica da se administracija ne smanjuje iako troši oko 70% javnih prihoda.

"Istovremeno, zahvaljujući nesposobnosti i neodgovornosti Vlade FBiH, sa premijerom Brankovićem na čelu, privreda je skoro potpuno eutanizirana. Uz već postojeći zahtjev za ostavkom premijera Brankovića na kojem ćemo istrajati, zahtijevamo konkretnu politiku koja će od socijalnog budžeta, kakav sada imamo, napraviti budžet koji će ne samo podnositi izdatke za socijalno ugrožene, već i voditi ekonomskom napretku, javnim radovima, stranim ulaganjima, itd., kao i konkretan plan smanjenja administracije!", navodi se u saopštenju.

(Intermezzo)

Ostavite komentar »