Jeftini sirevi iz EU ugrozili bh. mljekare

03/30/2009 0

Jeftini mliječni proizvodi iz zemalja Evropske unije, posebno polutvrdi sirevi, ugrožavaju domaću mljekarsku industriju, a što može imati nesagledive posljedice za proizvođače mlijeka.


Na ovo upozoravaju domaće mljekare nakon što su sirevi iz EU na policama trgovina odnedavno znatno pojeftinili u odnosu na one proizvedene u BiH.

“Evropska unija je ponovo uvela izvozne stimulacije na mlijeko i prerađevine koje su bile ukinute prije nekoliko godina, te su proizvodi EU postali konkurentniji pri izvozu. Kod nas se polutvrdi sirevi gauda uvoze po cijeni od 1,8 eura po kilogramu, dakle ispod četiri marke. Nijedna od domaćih mljekara ne može proizvesti ovu vrstu sira po toj cijeni”, kaže Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika u BiH.

Pojašnjava da su mjere EU rezultat recesije i obaranja otkupnih cijena mlijeka, te smanjenja potražnje i pojave viškova, pa ove zemlje svoje visokosubvencionirane proizvode plasiraju po niskim cijenama na tržišta izvan Unije.

Željko Marijan, direktor Mljekare Livno, kaže da je u ovoj mljekari prošle godine instalisana linija za proizvodnju edamera i gaude, ali da će je, ukoliko ništa ne bude preduzeto, morati ugasiti ili što je vjerovatnije smanjiti otkupnu cijenu mlijeka, a što će snažno pogoditi kooperante ove mljekare.

“Cijena uvoznih sireva je 30 posto niža od naših proizvođačkih. Zbog toga osjećamo strašne posljedice koje će vremenom biti sve teže. Zatražio sam od Ministarstva poljoprivrede FBiH i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEO) da zaštite domaću proizvodnju, ali niko ništa ne preduzima”, naglašava Marijan.

Slične posljedice trpe u travničkom “Poljoradu”, gdje kažu da je proizvođačka cijena njihovih sireva jednaka prodajnoj cijeni uvezenih iz Evropske unije.

Asim Skrobo, tehnolog u ovoj mljekari, kaže da ova situacija može sputati domaću mljekarsku industriju, koja se tek u posljednje vrijeme snažnije okrenula proizvodnji trajnijih vrsta proizvoda, posebno tvrdih i polutvrdih sireva.

“Doći će do otkazivanja otkupa sirovog mlijeka i novih problema u primarnoj proizvodnji”, kaže Skrobo.

Vjekoslav Selak, savjetnik federalnog ministra poljoprivrede Damira Ljubića, tvrdi da pojedine domaće mljekare već snižavaju otkupne cijene mlijeka, a čime se dovodi u pitanje kompletan sirovinski sektor.

“Moramo na nivou entitetskih ministarstava, MVTEO, pa i kantona naći zajednička rješenja za ovaj liberalizovani uvoz. Moguća rješenja su u necarinskim barijerama i snažnijem poticaju mljekarstva”, ističe Selak.

Najavljuje da će sastanak o problemima mljekarske industrije biti uskoro održan i nada se da će rezultirati koracima za zaštitu domaće proizvodnje.

(capital.ba)

Ostavite komentar »