Lajčak: Promjena može doći samo iznutra

03/27/2009 0

"Građani ove zemlje su jedini koji mogu osigurati uspjeh Bosne i Hercegovine u nastojanjima da se pridruži Evropi kao prosperitetna i stabilna demokratska država", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák u oproštajnoj poruci objavljenoj na internet stranici  www.reci.ba. 


U svojoj poruci, visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU odao je priznanje hiljadama građana koji su učestvovali u dijalogu širom zemlje putem stranice www.reci.ba te ih je pozvao da i dalje aktivno učestvuju u debati o budućnosti zemlje.

Za vrijeme svog mandata visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU koristio je u velikoj mjeri ovu internet stranicu kako bi održavao stalni dijalog sa građanima o pitanjima kao što su stvaranje radnih mjesta, sigurnost, obrazovanje, ustavne promjene i evropske integracije. Lajčák je rekao: “Ono što se čulo u dijalogu sa građanima samo je potvrdilo činjenicu da svi u BiH imaju identične želje – za mirnom, stabilnom i prosperitetnom državom.” On je naglasio kako je ta činjenica u potpunoj suprotnosti sa željama pojedinih političara da promoviraju podjele.  

“Kada sam stupio na dužnost u Bosni i Hercegovini, pozvao sam sve političare u ovoj zemlji da prestanu sa praksom međusobnog optuživanja te da rade na stvaranju povoljnije atmosfere za dijalog”, napisao je Lajčák. “To je neophodno zato što su Bosni i Hercegovini potrebne temeljite promjene u politici i stavovima, koje ne mogu doći izvana. One moraju doći iznutra, od vas građana i od lidera koje izaberete”.

Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU naglasio je kako je pokrenuo inicijativu za sastanke lidera šest vladajućih stranaka zato što “dijalog i kompromis nemaju alternativu.” On je također dodao da Bosna i Hercegovina ne može funkcionirati ako političari koriste ultimatume kao način političkog djelovanja.   

“Kao ministar vanjskih poslova zemlje članice EU i NATO-a, aktivno ću biti uključen u evrointegracijske procese te ću i dalje podržavati mnoge koji rade pošteno, kreativno i odlučno kako bi osigurali evropsku budućnost BiH”, zaključio je Lajčák. “Da ponovim još jednom, bez vaše aktivne podrške ovom procesu i insistiranja da vaši predstavnici vode više računa o vašoj evropskoj budućnosti, ta budućnost će biti dovedena u pitanje.”

(Intermezzo)

Ostavite komentar »