Moskva vratila Beču istorijske arhive

06/24/2009 0

Šef ruske diplomatije Rusije Sergej Lavrov predao je simbolično juče u Beču ministru inostranih poslova Austrije Mihaelu Špindelegeru istorijske arhive, koje je ruska vojska zaplijenila tokom Drugog svjetskog rata.Lavrov je danas u Beču predao Špindelegeru dva dokumenta, jedan iz 1937. i drugi iz 1938. godine.

Austrija i Rusija od 2007. godine pregovaraju o restituciji ove arhivske građe. Pregovori su uspješno zaključeni prošle godine, a do isporuke dokumentacije došlo je 10. juna, kada je Ambasadi Austrije u Moskvi predat šleper sa oko 11 000 fascikli.

Riječ je o dokumentaciji koju su prvo nacističke snage zaplijenile i odnijele u Berlin. Dokumentaciju su nakon Drugog svjetskog rata ruske snage prebacile u Moskvu.

Dugi niz godina nije bilo jasno da li ta dokumentacija uopšte postoji, a tek tokom devedesetih godina prošlog vijeka austrijski istoričari su dobili pristup i uvid u nju.

Ministar Špindeleger najavio je da će na jesen biti organizovana izložba, kojom će se predstaviti vraćeni istorijski arhivi.

(Srna)

Ostavite komentar »