Najmanji procenat pripada siromašnijem stanovništvu BiH

06/10/2009 0

Petina siromašnog stanovništa u BiH prima svega 18 odsto od ukupnih novčanih izdvajanja za socijalnu zaštitu, dok se za bogatiju petinu stanovništva izdvaja 82 odsto od svih davanja, pokazali su rezultati analize o sistemu socijalnih davanja u BiH koju je uradila Kancelarija Svjetske banke u BiH.Prema rezultatima Svjetske banke, 27 odsto davanja za boračku populaciju dolazi do najbogatijih kategorija stanovništva, dok petina najsiromašnijih prima manje od 15 odsto ovih naknada.


Šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Marko Mantovaneli rekao je da je situacija društveno neprihvatljiva, ekonomski neefikasna, a fiskalno neodrživa, te da je vrijeme za kompletan remont sistema.


“Naš savjet vlastima je da poboljšaju i uvedu mehanizme za bolje usmjeravanje novca prema siromašnijima, ojačaju sistem administracije programa i sistem aregistracije korisnika, te racionalizuju programe za pružanje naknada korisnicima”, dodao je Mantovaneli.


Prema njegovim riječima, za BiH je aranžman s MMF-om najbrži način ublažavanja ekonomske krize.


Mantovaneli je upozorio da se u BiH četiri odsto bruto nacionalnog dohodka /BND/ izdvaja za socijalnu pomoć i da veliki dio entitetskih budžeta otpada na ove troškove – i to 14 odsto budžeta RS i 40 odsto federalnog budžeta, pišu “Nezavisne novine”.
On je naveo da će BND u BiH u ovoj godini biti negativan, odnosno minus tri odsto, te da će BiH, ako bude imala sreće, iduće godine biti na nuli.

(Capital.ba)

Ostavite komentar »