Naseru Oriću dvije godine zatvora

06/24/2009 0

Opštinski sud u Sarajevu oslobodio je Nasera Orića optužbe za krivično delo iznude, dok je za krivična dela nedopuštenog i neovlaštenog držanja oružja i municije osudilo Orića na jedinstvenu kaznu u trajanju od dvije godine.U ovu kaznu će biti uračunato vrijeme koje je Orić proveo u pritvoru, pojasnilo je Sudsko vijeće na izricanju presude.

Ratni komandant u Srebrenici Naser Orić terećen je da je ozbiljnim prijetnjama, upućenim supružnicima Dževi Okanović i Seadu Hodžiću, sebi pribavio ličnu protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 167.000 KM.

Na izricanju presude rečeno je kako tužilac nije dokazao krivicu optuženog za djelo iznude i upućivanje ozbiljnih prijetnji, zbog čega je Sudsko vijeće odlučio Orića osloboditi optužbe za ovo krivično djelo.

S druge strane, kako je rečeno, tužilac je dokazao da je optuženi kriv za djelo nedopuštenog i neovlaštenog držanja oružja ili municije.

Orića je, naime, tužba teretila za neovlašteno posjedovanje vatrenog oružja i municije čija nabavka nije dozvoljena građanima, a kod njega je i u trenutku hapšenja u oktobru prošle godine pronađena veća količina takvog naoružanja.

Nakon izricanja presude i odbrana i optužba su najavili žalbe.

Iako zadovoljna oslobađajućom presudom za iznudu, Orićeva braniteljka Vasvija Vidović najavila je žalbu na visinu kazne za neovlašteno posjedovanje oružja jer je smatra prestrogom.

Tužilac Mirsad Šehović je izrazio ogorčenje zbog činjenice da je Orić oslobođen optužbe za iznudu, ali je nezadovoljan i visnom kazne za djelo neovlaštenog držanja oružja, zbog čega će takođe uložiti žalbe.

Suđenje Oriću okončano je 19. juna iznošenjem završnih reči tužilaštva i odbrane.

Orića, koji je u ratu bio komandant Armije RBiH u Srebrenici, Haški tribunal je u julu prošle godine pravosnažno oslobodio optužbi za ratne zločine.

Ostavite komentar »