Petrović: Svako povećanje cijena bi bilo neopravdano

06/12/2009 0

U Republici Srpskoj, bez obzira na povećanje cijena goriva, ne bi trebalo doći do poskupljenja životnih namirnica, odnosno bilo kakvo povećanje cijena bilo bi neopravdano, tvrde u Pokretu potrošača RS.Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović smatra da ovo poskupljenje ne bi trebalo da utiče na povećanje cijena životnih namirnica, prije svega zato što gorivo u jako malom procentu učestvuje u cijeni tih proizvoda.

"Poljoprivrednici su od Vlade RS dobili gorivo po nižim cijenama i mislim da nema osnova za bilo kakva poskupljenja. Takođe, opala je i kupovna moć stanovnika", rekao je Petrović za "Glas Srpske".

On smatra da je najnovije povećanje cijena goriva potpuno neopravdano.

"Upoređujući cijenu nafte prije godinu dana, kada je koštala više od 140 dolara po barelu, i sada kada je blizu 72 dolara, vidimo da su cijene goriva i te kako visoke. Tada je benzin bio 2,29 KM, dakle sada bi trebalo da bude oko 1,15 KM, a mi ga kupujemo po 1,60 KM",kaže Petrović.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista "SVOT" Saša Grabovac rekao je da poskupljenje goriva može dovesti do povećanja cijena robe široke potrošnje, ali da se postavlja pitanje opravdanosti eventualnog poskupljenja.

"U proteklom periodu bilo je mnogo slučajeva neopravdanog povećanja cijena, odnosno njihovog ne snižavanja u slučajevima kad je dolazilo do pada cijene goriva. Prodavci su to pravdali time da gorivo ne utiče na cijenu koštanja, tako da bi sada bilo neopravdano da podižu cijene, posebno ako imamo u vidu činjenicu da one nisu snižavane kada su padale cijene goriva", rekao je Grabovac.

(Srna)

Ostavite komentar »