Špijunira i OHR?

06/11/2009 0

OHR, smjenom Radislava Jovičića sa mjesta načelnika Službe za podršku Agencije za istrage i zaštitu (Sipa), nastoji da nastavi praćenje zvaničnika Republike Srpske (RS) s obzirom na to da je on počeo otkrivati ove radnje pojedinih predstavnika međunarodne zajednica u BiH, saznaje "Fokus".Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je da će smjena bilo koga bez jasno predočenog traga o krivici, zaista biti shvaćena kao čistka srpskih kadrova iz Sipe.

Ona je istakla da je Jovičić na tu funkciju došao prije deset dana i da za nekoliko dana nije moguće početi špijunirati predstavnike međunarodne zajednice, navodeći da su to naivne teze iza kojih se krije nešto sasvim drugo.

Majkićeva je rekla da se u vezi s motivima za smjenu Jovičića ništa ne može isključiti, pa čak ni postojanje kontraobavještajnih službi OHR-a.

”Panično reagovanje OHR-a navodi na zaključak da nisu čista posla. Znajući kolika su njihova primanja sigurno je da je riječ o povlasticama kojih se ne odriču olako. OHR ovdje zagovara demokratiju, a svega petinu plata su prijavili nanoseći milionske štete BiH”, istakla je Majkićeva.

Govoreći o mogućoj ostavci direktora Sipe Mirka Lujića, Majkićeva je navela da bi u slučaju da se to dogodi ova bezbjednosna agencija, kao i ostale na nivou BiH, u potpunosti bila prepuštena Bošnjacima.

”Odlaskom najkvalitetnijih ljudi iz Sipe ostaće mogućnost da predstavnici srpskog naroda potpuno izgube povjerenje u institucije na nivou BiH. Postoji strašno ogorčenje u vezi sa funkcionisanjem tih organa”, rekla je Majkićeva.

Govoreći o spekulacijama u vezi sa agencijama za obezbjeđenje lica i imovine u RS, Majkićeva je zapitala kome odgovara bespotrebno širenje straha, imajući u vidu da takve agencije postoje u cijelom svijetu sa striktno propisanim opisom poslova, te navela da se, međutim, ništa ne govori o FBiH gdje je više od 60 odsto stanovništva naoružano.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko smijenio je 8. juna Radislava Jovičića uz obrazloženje da je zloupotrebljavao sistem za prisluškivanje za praćenje međunarodnih zvaničnika, što je Jovičić demantovao, ističući da je to nemoguće jer je Sipin sistem za presretanje telekomunikacija počeo sa radom tek 2. juna, dakle sedam dana prije njegove smjene. Jovičić je rekao da je njegova smjena možda i čistka Srba u Sipi na tako značajnim mjestima.

Supervizor za Brčko Rafi Gregorijan izdao je 8. juna nalog kojim se bezbjednosnoj agenciji ”Alfa sekjuriti” i nekolicini drugih povezanih privatnih agencija za obezbjeđenje zabranjuje rad u Brčko distriktu u narednih pet godina.

(Srna)

Ostavite komentar »