Pokriće gubitaka kroz smanjenje kapitala

07/27/2009 0

Broj firmi u BiH koje smanjuju svoj kapital radi pokrića gubitka povećan je u odnosu na prošlu godinu zbog uticaja globalne ekonomske krize.


Ekonomski analitičar iz Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić istakao je da je u BiH kriza od sredine prošle godine uzela maha i da se zbog loše poslovne aktivnosti povećava broj firmi koje smanjuju kapital radi pokrića gubitka.

Prema njegovim riječima, najviše su pogođena mala i srednja preduzeća, dok velika još imaju prostora i potencijala da se izbore.

Potpredsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Predrag Čović označio je svjetsku krizu kao "glavnog krivca" za smanjenje kapitala u preduzećima, dodajući da je situacija takva da proizvodne firme rade sa 30 do 40 odsto više kapaciteta i imaju 30 do 40 odsto manje prihoda nego ranije.

Prema njegovim rječima, mnoge firme nemaju kapital i mogućnost plasmana robe, a država nije učinila ništa da im olakša poslovanje.

Direktor Sarajevske berze Zlatan Dedić navodi da je zapazio trend pokrića gubitka na teret kapitala i smatra da neke kompanije vrijeme krize smatraju najlakšim periodom da se na takav način riješe duga.

(Srna)

 

Ostavite komentar »