U prvih šest mjeseci investirano 204 miliona evra

07/31/2009 0

U BiH je u prvom polugodištu ove godine evidentirano 204 miliona evra stranih ulaganja, što je niže od očekivanog, dok ukupan iznos stranih investicija od maja 1994. do juna ove godine iznosi 5,55 milijardi evra, saopšteno je iz Agencije za unapređenje stranih ivesticija /FIPA/ BiH.U proteklih 15 godina u BiH najviše su investirale Austrija, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Švajcarska i Njemačka, a najviše je uloženo u proizvodni sektor, bankarstvo, telekomunikacije i trgovinu.

FIPA navodi da su strane investicije u proteklih šest mjeseci odraz svjetske ekonomske krize i kompleksne situacije u zemlji, ali da je ipak ohrabrujući priliv investicija u proizvodni sektor.

Austrijske kompanije ulagale su u izgradnju male hidroelektrane na rijeci Sućesci, u Fabriku za proizvodnju jestivog ulja "Bimal" u Brčkom, dok je najveća investicija Rajfajzen Banke u novi poslovni objekat u Sarajevu.

Belgijska kompanija "Karmeus" pokrenula je zajedničkim ulaganjem sa domaćim kapitalom proizvodnju u fabrici kreča "Karmeus integral" u Doboju, dok je zahvaljujući njemačkom kapitalu izgrađena mini hidroelektrana "Mujada" u opštini Donji Vakuf, kupljene dvije tvornice visočkog Kožarsko-tekstilnog kombinata, te investirano u razvoj zadružne proizvodnje kozjeg mlijeka u Ključu.

Turski "Airlens" dokapitalizovao je 49 odsto državnog vlasništva "Airlansa BiH".

Hrvatska "Adris Grupa" preuzima "Opresu", a ruska "Optima" lanac benzinskih pumpi "Zovko", dok slovenački "Tuš" i u ovoj godini nastavlja izgradnju novih objekata širom BiH – u Modriči, Doboju i Istočnom Sarajevu.

Najveći priliv investicija u ovom periodu stigao je iz Austrije 36,6 miliona evra, zatim Slovenije 25,9 miliona, Hrvatske 13,7 miliona, Rusije 12,8 miliona i Njemačke 8,6 miliona evra.

Fipa je saopštila da je priliv stranih investicija smanjen dobrim dijelom i zbog izostale privatizacije velikih preduzeća.

(Srna)

Ostavite komentar »