Bošnjački političari koče donošenje zakona

07/27/2009 0

Bošnjački političari gotoro četiri godine svjesno i namjerno blokiraju donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH da bi zadržali mogućnost da u toj instituciji preglasavaju Srbe i Hrvate koji nemaju nijedan mehanizam da to spriječe, piše "Pres RS"."Tri stranca i dva Bošnjaka uvijek mogu da preglasaju Srbe i Hrvate. Uostalom, sve ključne odluke Ustavni sud BiH donosio je na takav način. Opstrukcija će trajati sve dok se preglasavanje ne omogući na nekom nižem nivou, odnosno u parlamentu BiH", rekao je izvor ovog lista iz zajedničkih organa.

On je dodao da bi bošnjački političari, ako se entitetsko glasanje obesmisli, kao što se najavljuje, sigurno odmah pristali da se usvoji zakon o Ustavnom sudu.

Samostalni poslanik Momčilo Novaković, koji je prije nekoliko godina pokušao da u parlamentarnu proceduru uputi tekst zakona o Ustavnom sudu BiH kaže da nijedna odluka Ustavnog suda, da je zakon usvojen, ne bi bila validna ako za nju nije glasao bar jedan sudija iz svakog naroda.

On je naveo da je na početku novog mandata ponovo predložio isti zakon i da je usvojen zaključak da taj prijedlog razmotri ustavnopravna komisija, ali da to predsjedavajući komisije Šefik Džaferović nikada nije uvrstio na dnevni red sjednice.

Šef srpskog Kluba delegata u Vijeći naroda RS Staša Košarac kaže da je rad Ustavnog suda dokaz da je BiH zemlja u kojoj je paradoks postao svakodnevica, istakavši da je nezamislivo da u takvoj instituciji sjede stranci.

Prema njegovim riječima, treba postaviti i pitanje sprovođenja odluka
tog suda, jer se u jednom dijelu BiH one poštuju, a u drugom ignorišu.

Bivši sudija Ustavnog suda BiH Vitomir Popović rekao je da je Ustavom BiH propisano da Ustavni sud donosi poslovnik o svom radu, ali da to nije prepreka da bude usvojen zakon koji bi regulisao to pitanje, naglasivši da tu "ima mnogo anomalija".

"Poslovnik donose same sudije i to većinom glasova, tako da je u startu moguće preglasavanje predstavnika jednog ili dva naroda. Da zlo bude veće, ocjenu ustavnosti poslovnika sa Ustavom BiH ne može napraviti niko osim samih sudija", istakao je Popović, koji je dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci.

On je dodao da tu nije kraj svih problema i da je tužno da 15 godina poslije rata u Ustavnom sudu BiH sjede strane sudije i istakao da bi usvajanje odgovarajućeg zakona to moglo riješiti, ali da svi bježe od toga.

Ustavni sud BiH ima devet sudija od kojih su trojica stranci, a po dvojica su sudija iz reda sva tri konstutivna naroda. Rad ove institucije regulisan je poslovnikom.

(Srna)

 

Ostavite komentar »