Knjižare dobro snabdjevene

07/24/2009 0

U knjižarama širom Republike Srpske od jula je počela prodaja udžbenika za osnovne i srednje škole po cijenama koje se ne razlikuju od prošlogodišnjih, potvrdio je Srni direktor Zavoda za izdavanje udžbenika Istočno Sarajevo Marko Ašanin."Iako smo zbog recesije ove godine malo smanjili tiraž, knjižare smo opremili dovoljnom količinom udžbenika koje će pokriti sve potrebe učenika i škola i do sada nema nikakvih problema", rekao je Ašanin.

On je istakao da će Vlada RS ove godine finansirati štampanje udžbenika za prvi i drugi razred osnovne škole, što znači da roditelji neće davati novac. Ašanin je podsjetio da je resorno ministarstvo formiralo i tzv "priručne" biblioteke u kojima će biti sakupljane stare knjige.

"Ministarstvo je uputilo apel da se vraćaju svi udžbenici koje mogu koristiti učenici od trećeg razreda osnovne škole pa naviše, te čitanku i udžbenike za poznavanje prirode, vjeronauku i za likovno obrazovanje za drugi razred osnovne škole. Na ovaj način želi se pomoći slabije situiranoj populaciji", objasnio je Ašanin.

On je naveo da cijena udžbenika za treći razred osnovne škole iznosi 64 KM, za četvrti 72, peti 70, šesti 139, sedmi 110, osmi 149 i deveti razred 132 KM, bez udžbenika za strane jezike. Udžbenici za strane jezike, koje izdaju Oksford, Kembridž ili Izdavački zavod iz Beograda, koštaju između 20 i 30 KM.

Ašanin je istakao da se cijena domaćih izdanja, kojih nema za sve razrede kreće od 13 do 16 KM. On je potvrdio da su knjižare u punom kapacitetu obezbijeđene i udžbenicima za srednje škole i dodao da je Zavod spreman da odgovori eventualnom povećanom zahtjevu za određena izdanja.

Cijena udžbenika za srednjoškolce u RS ista je kao i prošle godine i tri puta je jeftinija u odnosu na okruženje. Ašanin je naveo da prosječna cijena po udžbeniku iznosi sedam maraka, dok je u Federaciji BiH veća – 14 KM.

"Nekih značajnih izmjena nastavnog plana i programa za narednu školsku godinu nema. Međutim, Ministarstvo nas je već obavijestilo da će u idućoj godini doći do određenih izmjena, u šta ćemo morati da se uklopimo", rekao je Ašanin i dodao da su knjižare dobro snabdjevene i ostalim školskim priborom po cijenama koje su dostupne svima.

(Srna)

 

Ostavite komentar »