Radnici najavili blokadu saobraćajnica

08/10/2009 0

Radnici “Agrokomerca”, koji su u štrajku već četvrtu sedmicu, najavili su da će, ukoliko se nastavi ignorantski odnos vlasti prema njihovom problemu, naredne semice blokirati saobraćajnice i proteste nastaviti u Sarajevu ispred zgrade Vlade Federacije BiH (FBiH).


Predstavici Sindikalne podružnice “Agrokomerca” na konferenciji za novinare su rekli da radnici neće prekinuti štrajk sve do ispunjenja osnovnih zahtjeva, pa makar, kako su rekli, “do njihovog ispunjenja čekali i do Nove godine”.

Oni smatraju da bi se problemi u ovom nekadašnjem prehrambenom gigantu mogli riješiti vrlo brzo, da za to postoji volja Vlade FBiH.

Od federalbne Vlade traže uvezivanje penzijsko-invalidskog i zdravstvenog osiguranja, te isplatu zarađenih, a nesiplaćenih plata koje trenutno iznose oko 26 miliona KM, bez kamata i toplog obroka.

“Ispred zgrade Vlade ćemo oformiti šatorsko naselje i čekati dok se naši zahtjevi ne ispune. Mi smo za kompromis, ali ne odustajemo od svojih zahtjeva, jer želimo da se ova agonija i pljačka preduzeća okonča”, rekao je sindikalni povjerenik Agrokomerca Adil Šušljar na današnjoj konfrenciji za novinare.

Sindikalni predstavici ovom prilikom još jednom su podsjetili na malverzacije i kriminalne radnje u ovom preduzeću, te na 156 ugovora o zakupu, od kojih je 90 odsto štetnih i za preduzeće i za radnike, a od kojih korist imaju tek pojedinci.

Nadozrni odbor “Agrokomerca”, sa čijim radom radnici nisu zadovoljni, danas bi trebalo da donese odluku o imenovanju Ekrema Šarića za novog direktora preduzeća.

(Capital.ba) 

 

Ostavite komentar »