Tenderi za remont pruga još nisu okončani

08/14/2009 0

Kompanije "Svitelski" /Swietelsky/ iz Austrije i "GH holding" iz Slovenije nisu dobile posao modernizacije 164 kilometara željezničkih pruga u BiH, kako su to objavili slovenački mediji, rečeno je u "Bosanskohercegovačkoj željezničkoj javnoj korporaciji" /BHŽJK/.Dragan Čalović, direktor Jedinice za provođenje projekata u BHŽJK, rekao je da tenderi za remont pruga u RS na dionici od Jošavke, kod Čelinca, do Kostajnice, kod Doboja, i u FBiH od Konjica do Čapljine još nisu okončani.

"Ponude na tenderima su otvorene, ali je njihova evaluacija tek počela i sada se rade sve kontrole pozicija. Ne očekujem da će kompletna procedura biti završena prije kraja ovog mjeseca", istakao je Čalović.

On naglašava da će nakon izbora ponuđača izvještaj biti poslat na reviziju Evropskoj banci za obnovu i razvoj i Evropskoj investicionoj banci koje kao kreditori projekta daju konačnu saglasnost o tome.

Slovenački poslovni list "Finance" objavio je da će "GH holding" iz Slovenije i "Svitelski" zajednički modernizovati pruge u BiH, navodeći da je vrijednost radova 85 miliona evra.

Predsjednik Uprave "GH holdinga" Blaž Miklavčič, kako prenosi taj list, izrazio je nadu da će im afirmacija u radu u BiH pomoći da slične poslove na modernizaciji željeznica dobiju i u Sloveniji.

U BHŽJK kažu da "GH holding" nije ni podnio ponudu za učešće na tom tenderu, kao i da nije bilo prijavljenih konzorcijuma, već sedam pojedinačnih inostranih kompanija.

"Postupak je u potpunosti povjerljiv i to što je objavljeno u slovenačkim medijima je čak možda u funkciji problematizovanja regularnosti tendera", ocjenjuje Čalović.

"Nezavisne novine" nezvanično saznaju da je "Svitelski", u žestokoj konkurenciji u kojoj su, između ostalih, učestvovali i njegovi austrijski rivali "Por" i "Alpina", zaista dao najbolju finansijsku ponudu, ali da je preostalo da budu ocijenjene i ostale karakteristike svih ponuda. Njihova finansijska ponuda je, posmatrajući sve dionice na koje su konkurisali, navodno, za čak 12 miliona evra niža od drugoplasiranog ponuđača.

Tenderi se odnose na remont 65 kilometara pruge u RS, dijela pravca Banjaluka – Doboj, te 45 kilometara pruge od Konjica do Raške Gore i 54 kilometra od Raške Gore do Čapljine, dijelova pravca Sarajevo – Ploče, u FBiH. Riječ je o postavci takozvanih brzih pruga na kojima će vozovi moći saobraćati brzinama do 160 kilometara na čas.

Poseban tender za ugradnju bezbjednosne opreme i signalizacije na stanicama na tim pružnim dionicama biće okončan 28. septembra.

(Srna)

Ostavite komentar »