Bez ozbiljnijih pomaka u borbi protiv korupcije na Banjalučkom univerzitetu

10/16/2009 0

Predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci rekli su danas da postoje problemi u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS) u provođenju akcije borbe protiv korupcije na ovom univerzitetu, pod nazivom "Antikor", navodeći da zbog toga nema ni ozbiljnijih pomaka u njenoj realizaciji.


Predsjednik Studentskog parlamenta Bojan Grebenar rekao je da je na sastanku sa predstavnicima MUP-a RS, održanom prije četiri mjeseca, dogovoreno da budu određeni inspektori koji će provjeravati navode o postojanju korupcije na Univerzitetu, ali da do danas nije uspostaljen nikakav dodatni kontakt sa Ministarstvom.

"Do sada smo primili oko 70 prijava u kojima su se pominjala i ista imena i studenata i profesora i isti iznosi mita, što na određen način govori da su te prijave istinite, ali mi i dalje nismo u poziciji da govorimo ni o konkretnim imenima ni konkretnim iznosima", rekao je Grebenar novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da studenti, iako su dostavili sve prikupljene podatke MUP-u, slali dopise i kontaktirali telefonom, iz MUP-a još nisu dobili odgovor kada će biti održan naredni sastanak na kojem bi se razgovaralo o nastavku akcije "Antikor".

"Ono što mi kao studentski predstavnici ne smijemo dozvoliti jeste da ovaj projekat ne da nikakve rezultate", rekao je Grebenar.

Predstavnici Studentskog parlementa na današnjoj konferenciji za novinare predstavili su i realizaciju nekoliko novih projekata, među kojima i pokretanje studentskog radija i časopisa, kurseve jezika za studente, osnivanje fonda za pomoć studentima, izradu pravilnika o organizovanju apsolventskih ekskurzija i akciju sa 50 odsto popusta prilikom kupovine karata za koncert grupe "Riblja čorba", koji će 22. oktobra biti održan u Banjaluci.

Akcija borbe protiv korupcije "Antikor" počela je 13. aprila, kada su ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović, rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić i tadašnji predsjednik Studentskog parlamenta Milan Grubor potpisali Sporazum o saradnji u oblasti preventivnog djelovanja i suzbijanja korupcije na Univerzitetu.

Ovim sporazumom predviđeno je formiranje šestočlanog tima koji će aktivno raditi u borbi protiv korupcije i provođenje akcije "Antikor" u okviru koje se radilo istraživanje o korupciji na Univerzitetu. Studenti su informisani o korupciji, te im je omogućeno da prijave svakog profesora za kojeg znaju da je uzimao mito.

(Srna)

Ostavite komentar »