Zatražena informacija o radnicima iz BiH

10/19/2009 0

Generalni konzulat BiH u Istambulu danas je zvaničnom notom zatražio Generalnog konzulata Azerbejdžana u tom gradu detaljnu informaciju o trenutnom statusu državljana BiH u ovoj azijskoj državi.


Ministarstvo inostranih poslova BiH saopštilo je da će pratiti situaciju u kojoj su se našli radnici iz BiH u Azerbejdžanu i o tome blagovremeno informisati javnost.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske /RS/ Ranka Mišić pozvala je radnike da ne nasjedaju lako na priče raznih udruženja i agencija koje nude poslove u inostranstvu i obećavaju visoke zarade.

Zaposleni u posredničkoj firmi "Serbaz" iz Gradiške Miroslav Vučenović rekao je Srni da je jutros počela isplata za oko 150 radnika iz BiH koji su u Azerbejdžanu radili šest mjeseci, kao i za one koji nisu još navršili šest mjeseci rada, ali se iz nekih drugih razloga žele vratiti kući.

"Kriza jeste bila, Vlada Azerbejdžana je kasnila sa isplatama, na jednom gradilištu radnici su umjesto tri obroka na dan počeli dobijati samo po dva sendviča", rekao je Vučenović.

Prema njegovim riječima, firma "Serbaz" već četiri i po godine radi sa Vladom Azerbejdžana i šalje radnike iz BiH na građevinske poslove u tu zemlju. Trenutno u Azerbejdžanu radi oko 1 000 radnika iz BiH koji su tamo otišli posredstvom firme "Serbaz".

"Trenutno oko 160 ljudi u BiH čeka da ode na rad u Azerbejdžan, među njima mnogi koji su tamo već radili, tako da oni dobrim dijelom demantuju svu medijsku prašinu oko ovog slučaja", rekao je Vučenović.

Prema njegovim riječima, jednom kad se radnik vrati iz Azerbejdžana ničim nije obavezan da li će i kada će ponovo raditi u toj zemlji, ali se mnogi od radnika poslije dva mjeseca pauze ponovo prijavljuju za posao.

Najbliže diplomatsko predstavništvo BiH, koje pokriva Azerbejdžan, udaljeno je 1 760 kilometara, i nalazi se u Istambulu.

(Srna)

Ostavite komentar »