Direktori se biraju po bodovima, a ne po nacionalnom ključu

11/27/2009 0

Direktori državnih institucija, gdje su rukovodiocima istekli mandati, ne biraju se po nacionalnoj zastupljenosti već po konkursu, rekao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković.


"Nije riječ o nacionalnoj zastupljenosti, već o uvažavanju kandidata koji su regularnom procedurom na konkursima ostvarili najviše bodova", rekao je Živković "Glasu Srpske".

On je dodao da je priča o narušavanju nacionalnog balansa na štetu Bošnjaka u slučaju imenovanja direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Regulatorne agencije za komunikacije BiH "priča za malu djecu", jer Bošnjaci u mnogim državnim institucijama daleko više od druga dva naroda imaju zaposlenih i na čelnim i na nižerangiranim pozicijama državnih službenika.

"Kandidati za rukovodioce državnih institucija prošli su regularnu proceduru i bodovanja, koja niko nije osporio. Tražili smo od ministra bezbjednosti BiH Sadika Ahmetovića da se deblokira izbor čelnih ljudi, koji su zakonskom procedurom dobili najveći broj bodova", naveo je Živković.

On tvrdi da u RAK-u prije imenovanja direktora treba da se promijeni Upravni odbor zbog primjedbi koje su se pojavile u samoj proceduri izbora članova, a da kod izbora direktora UIO nema proceduralnih primjedbi i da su najbolje rezultate za ovu poziciju na konkursu ostvarili Zoran Tegeltija i Miro Đakula.

(Srna)

Ostavite komentar »