Domaći tv programi primjereni za djecu

11/19/2009 0

U BiH i regionu poklanja se velika pažnja zaštiti djece od neprimjerenih televizijskih sadržaja, izjavio je generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ Kemal Huseinović.


Huseinović je danas u Sarajevu na konferenciji pod nazivom "Zaštita djece od neprimjerenih televizijskih sadržaja" naglasio da je u BiH veoma rijetko prikazivanje neprimjerenih sadržaja, te da ukoliko se to desi, građani odmah prijavljuju RAK-u, nakon čega se preduzimaju korektivne mjere i vrše procedure za utvrđivanje eventualnog kršenja kodeksa i pravila i preduzimaju odgovarajuće sankcije.

"Generalno mislim da bismo prema broju pritužbi koje Agencija dobija posljednjih godina mogli da damo prolaznu ocjenu našim emiterima", rekao je Huseinović i dodao da je najveća odgovornost na uređivačkim politikama i uređivačkim kolegijumima elektronskih emitera, "koji o tome prilično vode računa".

Menadžer programa za zaštitu djece u norveškoj organizaciji "Zaštitimo djecu" Aida Bekić istakla je da je u BiH generalno problem to što nema statističkih podataka o tome koliko djece zaista trpi nasilje kako bi se mogli pratiti trendovi zašto se nasilje dešava i koji su uzroci.

Bekićeva je dodala da ova norveška organizacija puno radi na ispitivanju nasilja u društvu u BiH i pozvala naučne institucije da vrše ispitivanja zašto se dešava nasilje, ko su najčešće žrtve, ističući da je veoma bitno da se ispitaju svi uslovi u kojima djeca žive.

Prema njenim riječima, u svijetu su vršena istraživanja i ustanovljeno da djeca pred televizijom provedu oko 10 časova dnevno, a da kanali koji prikazuju dječiji program sadrže oko 60 odsto nasilja.

"To je poražavajući podatak i zato je bitno da mediji obavezno označavaju koji je sadržaj primjeren za djecu, kao i da paze šta puštaju u kojem terminu, jer su na djecu posljedice toga što gledaju nesagledive", naglasila je Bekićeva.

Direktor UNICEF-a u BiH Florens Bauer naglasila je da roditelji, nastavnici, njegovateljice moraju pratiti šta djeca gledaju na TV-u i prijaviti neprikladne sadržaje koje primijete.

"Bitno je da pomognu djeci da shvate sadržaj programa kako bi razlikovali dobro i loše", naglasila je ona i dodala da TV stanice moraju poštovati kriterijume koje je uspostavilo društvo, uzimajući u obzir da je to u najboljem interesu za dijete.

Ona je istakla da je značajno da se današnja konferencija održava u sedmici kada se obilježava 20 godina Konvencije o pravima djeteta.

(Srna)

Ostavite komentar »