OHR vraća zgradu Bogoslovije

11/10/2009 0

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve /SPC/ još nisu dobili tekst deklaracije, koju je sačinio OHR, a na osnovu koje bi trebalo da bude vraćena zgrada Bogoslovije u centru Sarajeva, nakon više od pola vijeka, potvrdio je paroh sarajevski Vanja Jovanović.


"Mi još nismo dobili deklaraciju i ne mogu komentarisati njen sadržaj, ali iskreno se nadam da se radi o dokumentu koji je pozitivan u smislu da će moći da zadovolji očekivanja svih zainteresovanih za konačno rješavanje problema vraćanja Bogoslovije u vlasništvo SPC. Svaki problem može se riješiti ako postoji politička volja", rekao je Jovanović za "Fokus".

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo najavio je da bi deklaracija mogla da bude utvrđena već tokom ove sedmice.

Prema njegovim riječima, potpisivanje bi uslijedilo nakon što se o ponuđenom tekstu deklaracije izjasne svi oni koji bi imali obavezu da je i realizuju, a to su premijeri FBiH Mustafa Mujezinović i Kantona Sarajevo Besim Mehmedić, zatim federalni i kantonalni ministri obrazovanja, te rektor Sarajevskog univerziteta, kao i načelnik opštine Stari grad s obzirom na činjenicu da se zgrada Bogoslovije, koju trenutno koristi sarajevski Ekonomski fakultet, nalazi na području ove lokalne zajednice.

Donošenje deklaracije, nesporno, rezultat je nedavnog razgovora visokog predstavnika Valentina Incka i njegovog prvog zamjenika Rafija Gregorijana sa predstavnicima federalne, kantonalne i opštinske vlasti na kome je, između ostalog, sugerisano da u budžetu za 2010. godinu budu predviđena sredstva i za izmještanje jednog dijela Ekonomskog fakulteta, navodi "Fokus".

Odmah nakon ovog sastanka reagovao je Rektorat Univerziteta u Sarajevu iz koga je zvanično zatraženo da se otvori pitanje vraćanja zgrade Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković iznenađen je inicijativom kolega iz Sarajeva, jer smatra da je njihov prijedlog apsolutno neprihvatljiv i potpuno neosnovan.

"Elektrotehnički fakultet je tamo gdje je uvijek i bio, u svojim prostorijama, i ne znam gdje bi ga trebalo vraćati. On je u sastavu Univerziteta Istočno Sarajevo i sasvim je nejasno po kojoj se to logici ovaj fakultet može dovoditi u vezu sa vraćanjem zgrade Bogoslovije koja je vlasništvo SPC", rekao je Novaković.

Zgrada Bogoslovskog fakulteta u Sarajevu samo je dio imovine koja je od SPC oteta u procesu komunističke nacionalizacije na području Sarajeva, a čija vrijednost, prema nekim procjenama, prevazilazi stotine miliona maraka.

Osim Bogoslovije, grunt Srpske pravoslavne crkve jeste i sarajevska dvorana "Zetra" koja je napravljena na pravoslavnom groblju, zatim zgrade parlamenta i Savjeta ministara BiH na Marindvoru koje su, takođe, na srpskoj zemlji, kao i stambena zgrada sa pedesetak stanova u srcu Baščaršije.

(Srna)

Ostavite komentar »