U Azerbejdžanu smo bili na ivici gladi

11/10/2009 0

Bivši radnik firme "Serbaz" u Azerbejdžanu Marinko Aćimović iz Gradiške rekao je da je u toj zemlji preživio torturu, bio na ivici gladi i ostao bez zarađenog novca, demantujući tvrdnje nadležnih da su radnici isplaćivani prije povratka u BiH.


"Meni nije isplaćeno oko 2.000 dolara. Plate su primili samo neki od onih koji su se vratili", rekao je Aćimović, koji se s još dvadesetak radnika vratio iz Azerbejdžana gdje je, s prekidima, radio dvije i po godine.

On tvrdi da je besparica odmah dovela do međunacionalnog vrijeđanja i svađanja među radnicima, te da se takva atmosfera nastavila sve dok nije sprovedena interna revizija u ovoj firmi.

Radnici su, prema njegovim riječima, ostajali bez hrane po tri dana, pa su u lovili ribu koju su kasnije prodavali i kupovali ulje da bi tu ribu mogli ispržiti.

Osim toga, on je naveo da se rukovodstvo firme, koje je bilo nalik isturenom odjeljenju, ponašalo veoma okrutno prema radnicima.

"Božo Vučenović je zajedno sa još nekoliko svojih partnera lično tukao i zlostavljao radnike", rekao je Aćimović "Nezavisnim novinama".

Nakon što je priča o zlostavljanju radnika iz BiH procurila u javnost, Vučenović je, prema informacijama Ministarstva inostranih poslova Azerbejdžana, pobjegao, dok se do sada nijedna policijska agencija nije oglasila po ovom pitanju.

Aćimović je naglasio da su četiri gradilišta ostala načeta i nezavršena nakon što je Vučenović podigao pare koje su bile namijenjene za materijal i plate radnika s računa investitora, te da su 42 šlepera s građevinskim materijalom propala i uništena.

U Ministarstvu inostranih poslova BiH ranije su potvrdili da je izvještaj, koji je ovo ministarstvo tražilo od nadležnih u Azerbejdžanu kako bi se detaljno upoznalo sa situacijom radnika iz BiH, proslijeđen nadležnim institucijama u BiH, odnosno Savjetu ministara i entitetskim vladama, te da bi ove institucije trebalo da razmotre šta će dalje raditi s ovim slučajem.

(Srna)

Ostavite komentar »