Za devet mjeseci 44 ubistva

11/12/2009 0

Na području BiH za devet mjeseci ove godine dogodila su se 44 ubistva, od čega su 24 počinjena na području Federacije BiH i sva su rasvijetljena, dok je u Republici Srpskoj počinjeno 20, od kojih samo jedno nije rasvijetljeno.


Zbog sumnje da su počinili ubistvo, na području FBiH prijavljeno je 36 lica, među kojima su četiri žene, te 16 povratnika u vršenju krivičnih djela, objavljeno je na internet portalu Sarajevo-x.com.

Prva žena uhapšena ove godine u FBiH zbog ubistva je Salkuna Šabanija (34), konobarica u jednom ugostiteljskom objektu u sarajevskom naselju Stup, koja je 22. februara u restoranu ubila vlasnika objekta Jakuba Viništaka (84) udarcima tupim predmetom u glavu.

Kako je priznala tokom saslušanja u policiji, ubistvo je počinila zbog novca i nesuglasica koje je imala s vlasnikom. Nakon što ga je usmrtila, konobarica je tijelo Viništaka odvukla do šanka gdje ga je i ostavila, a iz njegovog novčanika uzela je nekoliko stotina maraka iz dnevnog pazara.

Drugo ubistvo u kome je žena počinilac dogodilo se 15. marta u Tuzli kada je Šida Brzović (50) u svom stanu pucala u Mirzu Dumanjića sa kojim je, navodno, bila u ljubavnoj vezi. Dumanjić je teško ranjen u glavu, a dva dana kasnije preminuo je u tuzlanskoj bolnici. Ubistvu je prethodila kraća svađa između ljubavnika.

Rukija Sejdini (55) prijavila je 30. maja da je u bašti u sarajevskom naselju Mojmilo pronašla beživotno tijelo svog supruga Hamze Sejdinija (75). Policija je utvrdila da je 75-godišnjak ubijen iz pištolja kalibra 7,65 milimetara, a daljom istragom utvrđeno je da su Hamzu, ustvari, ubili supruga Rukija i njen ljubavnik Bajrami Rašiti, koji su potom uhapšeni.

Zenička policija uhapsila je 23. septembra Moniku Bureković-Naumović (31) zato što je ubila svog supruga Fuada Burekovića (50). Ubistvo je počinila, prema policijskim izvještajima, krajem marta ili u aprilu, a tijelo je zamotala u najlon vreće i deke, vezala, te sakrila u septičku jamu pored kuće. Nakon što se povjerila jednoj osobi da je ubila muža, prijavljena je i uhapšena u septembru.

U BiH je ove godine ubijeno sedam žena, Po jedno ubistvo dogodilo se u Ljubuškom, Maglaju i Zavidovićima, a po dva ubistva u Sarajevu i Tuzli.

Šok javnosti izazavalo je ubistvo Sanje Stanišić (29) iz Sarajeva koje se dogodilo 19. augusta.

Stanišićevu je u njenom stanu u sarajevskom naselju Čengić Vila fizički napao bivši momak Srđan Čanković koji joj je prvo nanio dvije smrtonosne rane nožem, da bi je potom bacio sa prozora stana na šestom spratu.

Nakon što je čuo policijske sirene i sam se bacio sa šestog sprata.

(Srna)

Ostavite komentar »