Prevoznici iz Srpske najavili obustavu rada

12/10/2009 0

Iz Udruženja prevoznika Republike Srpske (RS) najavili su da će, ukoliko ne bude riješeno pitanje autobuskog prevoza sa Srbijom, preduzeti radikalne mjere, koje uključuju i obustavu rada.


Prevoznici iz RS neće moći da primaju i ostavljaju putnike na usputnim stanicama u Srbiji, ukoliko se od 1. januara 2010. godine počne primjenjivati Zakon o međunarodnom saobraćaju, kada će Srbija ukinuti kabotažu prema RS.

"Oko 200 aktivnih linija godinama saobraća između RS i Srbije, a ukidanjem kabotaže nastaće veliki problemi i gubici, i našim i srbijanskim prevoznicima, ali i svim građanima", rekao je za "Fokus" član Udruženja prevoznika RS Ljubiša Stjepanović.

Osim ovih problema prevoznike muče i fiskalne kase, koje se, kako oni kažu, ne mogu primijeniti u saobraćaju.

Predsjednik Skupštine Udruženja saobraćaja i veza RS pojasnio je da su fiskalne kase male kapacitetom, a da njihove firme imaju na desetine hiljada artikala.

"Za uslove eksploatacije koje nudi autobus, kase su vrlo nježne i ne možemo ispoštovati zakonsko rješenje da ih zaključujemo svaka 24 časa, jer naši obrti traju znatno duže, ali i zbog toga što podržavaju samo jednu valutu", pojasnio je Sladoje.

(Srna)

Ostavite komentar »