Uskoro novi način života

12/29/2009 0

Jugoistočna Evropa biće područje koje će najviše osjetiti klimatske promjene, pa se i u BiH mora početi sa pripremama za novo doba i novi način života, smatra profesor Univerziteta u Sarajevu Aleksandar Knežević.


"Klimatske promjene su realnost. Narušena je ravnoteža u prirodi između emisije ugljen-dioksida i absorpcione sposobnosti prirode, koncentracija ugljen-dioksida raste, a ona je osnovni regulator temperature, prema tome promjena klime je relanost", rekao je Knežević za Radio-Slobodna Evropa.

Prema njegovim riječima, temperatura će rasti, što će se osjetiti u narednih nekoliko dekada, pa će potrošnja električne energije biti veća ljeti za hlađenje nego zimi za grijanje.

Knežević je naveo da se neće mijenjati količina za razliku od režima padavina, biće manje snijega i punjenja podzemnih akvifera, što će se u prvom redu odraziti na poljoprivredu, a zatim na snabdijevanje gradova vodom, kao i na hidroenergetiku.

On je pojasnio da – kada se topi snijeg – on ne dozvoljava da voda otiče niz planine, nego se natapa tlo i pune podzemni akviferi, a kada nema snijega voda većom brzinom teče prema Jadranskom i Crnom moru, dok manji dio ode pod zemlju.

Knežević je naveo da se svake tri godine određuje brzina porasta nivoa mora, i on sve brže raste, jer se još prije nekoliko godina govorilo da će do kraja vijeka nivo mora porasti za 80 centimetara, dok su danas te procjene na dva metra.

(Srna)

Ostavite komentar »