Međunarodna zajednica ne može čekati do 2011. godine da pomogne BiH

01/15/2010 0

Međunarodna zajednica ne može čekati do 2011. godine da pomogne BiH da preduzme određene mjere koje je vode na putu ka evropskim integracijama – rekao je danas u Sarajevu ambasador španski u BiH Alehandro Alvargonzales San Martin, čija zemlja od nove godine predsjedava EU.


On je nakon redovnog sastanka ambasadora zemalja članica EU u BiH istakao da je "to nešto na čemu se mora raditi", dodajući da će međunarodna zajednica nastojati da preduzme određene mjere već ove godine.

San Martin nije želio da navede o kojim mjerama je riječ, ali je naglasio da bilo koja forma stabilnosti i napretka ne može biti ostvarena bez mijenjanja koje podrazumijeva činjenja državnih struktura funkcionalnijim.

"To podrazumijeva određene promjene ustava. Smatramo da je to ključno i neizbježno za bolju budućnost, prije svega mladih. Izmjene ustava zahtijevaju konsenzus, a to će zahtijevati određenu spremnost na kompromis od svih" – rekao je San Martin.

Prema njegovom mišljenju, promjene ustava podrazumijevaju velikodušnost i to može biti ostvareno dijalogom i pregovorima, a međunarodna zajednica je tu da pomogne, i na kraju će to biti odluke odgovarajućih institucija.

On je upozorio da bi svaka druga opcija bila miješanje u suverenitet BiH "u koji mi duboko vjerujemo".

"Smatram da, ako smo već dijagnosticirali da je potrebno mijenjati ustav, ne postoji nikakav razlog da prestanemo govoriti o tome. To što je ovo izborna godina trebalo bi da bude dodatni razlog da govorimo o tome" – istakao je San Martin.

Govoreći o liberalizaciji viznog režima za građane BiH, San Martin je naglasio da je taj proces potpuno nzavisan od ustavnih promjena i da je samo tehnički proces.

"Ako budu ispunjeni uslovi iz Mape puta biće ukinut vizni režim i vjerujem da smo sada relativno blizu do ostvarivanja tih uzslova" – rekao je San Martin.

 

(Srna)

Ostavite komentar »