Kladionice – Legla zla i nezakonja pred licem pravde

02/26/2010 0

Inspektori Federalne Uprave inspekcije ovih dana na području Hercegovine i srednje Bosne, intezivno pretresaju središta bh. kladionica.


Potvrdio je ovo za Svevijesti.ba Ibrahim Tirak, direktor Uprave inspekcija Federacije BiH, koji kaže da inspektori provjeravaju radno-pravni status u kladionicama.
"Inspektori su već bili na području Mostara, Čitluka, Širokog Brijega i Travnika gdje su koncentrisane centrale kladionica i njihova vlasnička struktura.

Provjerava se radno-pravni odnos, dakle radno vrijeme, plaćanje doprinosa i ostala dokumentacija", kaže Tirak i dodaje da će više informacija javnosti biti dostupno naredne sedmice kada inspektori okončaju provjere.

Prema saznanjima ovog portala ovo bi mogla biti jedna od najvećih poslijeratnih afera obzirom da se radi o bogaćenju kladioničarske mafije na uštrb radnika i države, a u pitanju su sasvim sigurno višemilionski iznosi.

Radnica jedne mostarske kladionice (ime poznato redakciji) ispričala  je kako je u periodu od 2000. do 2008. bila prijavljeni radnik, no da su joj samo u prve dvije godine bili plaćani svi doprinosi.

"Sada u radnoj knjižici imam prazninu od šest godina. Da stvar bude gora prilikom aplikacije za novi posao nisam mogla otpočeti radni odnos upravo iz razloga jer ranija radna knjižica nije mogla biti zaključena. Da ne govorim kakavi su problemi sa zdravstvenim osiguranjem. Ovo se može desiti samo kod nas", kaže  sagovornica.

Ona i dvadesetak drugih bivših uposlenica iste kladionice nedavno su angažovale advokata koji će pokušati da im obezbijedi isplatu radom zarađenih i zakonom predviđenih novčanih sredstava.

Oštećene radnice svakako nisu jedini problem sa kojim će se suočiti kladioničarska mafija. Na red će, nakon provjere nadlažnih inspekcija, sasvim sigurno doći i potraživanja države kojoj je godinama pravljena ogromna šteta.

Nedavno se u kladionici u Sarajevu ugasio jedan život. Žalosna je činjenica da se kod nas stvari, pa i nadležne inspekcije, pokreću doslovno s "mrtve tačke". S toga i zaključak i nada da u ovoj aferi pored vlasnika kladionica, neće biti zaobićene i nadležne inspekcije koje su sve do sada zatvarale oči pred ovom strašnom pojavom.

(Intermezzo)

Ostavite komentar »