Cerić otvorio vrata i Al kaidi

03/08/2010 0

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić još je u jesen 1992. godine širom otvorio vrata radikalnom islamizmu, a time i najmoćnijoj terorističkoj mreži današnjice – Al kaidi, piše ”Fokus”.


List se poziva na dokument koji je dio obimne dokumentacije prikupljene u zajedničkoj austrijskoj i bavarskoj policijskoj istrazi o sprezi bošnjačkog političkog, vojnog i vjerskog vrha sa međunarodnim terorističkim grupama.

Riječ je o izvještaju o aktivnostima Međunarodne konferencije o zaštiti ljudskih prava u BiH. Taj izvještaj su u oktobru 1992. godine tadašnjem predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću uputili predsjednik i sekretar te konferencije, tadašnji zagrebački muftija Mustafa Cerić i osnivač Agencije za pomoć trećem svijetu El Fatih al-Hasanein.

Cilj te konferencije bio je da se upozna islamski svijet o stradanjima, posebno muslimanskog stanovništva, te da se uloži napor da se pomogne borba u BiH. Na tom skupu izabran i Izvršni odbor konferencije čiji je predsjednik Cerić, a sekretar Hasanein.

Član Ekspertskog tima za borbu protiv organizovanog kriminala jugoistočne Evrope Dževad Galijašević naveo je da sastav Izvršnog odbora dovoljno govori o tome ko je kriv za dolazak vehabija i širenje radikalnog islama u BiH i naveo da su u sastavu tog odbora i vodeća lica vehabističkog i ultrakonzervativnog učenja islama.

Galijašević je napomenuo da su članovi tog odbora Jusuf al Kardavi iz Katara koji je legalizovao bombaše samoubice u islamu, dok je Salih al Suhejbani iz Saudijske Arabije jedan od najučenijih ljudi u islamu i potpuno odan vehabizmu.

(Srna)

Ostavite komentar »