Nacrtom zakona o udžbenicima RS gubi dio nadležnosti

03/31/2010 0

Republika Srpske Nacrtom zakona o udžbenicima u osnovnim i srednjim školama gubi dio nadležnosti u oblasti obrazovanja, jer će udžbenike moći da štampaju i izdavači iz Federacije BiH, tvrdi predstavnik Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS Zoran Rosić.


Rosić je rekao novinarima u Banjaluci, prije početka javne rasprave o Nacrtu zakona o udžbenicima u osnovnim i srednjim školama, da taj dio Nacrta zakona nije prihvatljiv za Zavod, dodajući da ni štamparije u RS više neće imati posla kao do sada.

Prema njegovim riječima, prednost ovog nacrta je što se prvi put uspostavlja pravilnik o standardu udžbenika koji do sada nije postojao i uvode se tri recenzenta, umjesto dosadašnja dva.

Načelnik Odjeljenja za srednje obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture RS Slavica Kuprešanin napomenula je da će RS prvi put dobiti zakon o udžbenicima za osnovnu i srednju školu.

Ona je dodala da su se primjedbe u dosadašnjim javnim raspravama uglavnom odnosile na broj udžbenika koji bi bili dostupni učenicima u školama, pogotovo na malotiražne udžbenike za srednje stručno obrazovanje, jer njih ni nema, kao i na pismo koje će se koristiti.

Nacrt zakona o udžbenicima u osnovnim i srednjim školama usvojila je Narodna skupština RS 11. februara.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS organizovalo je javne rasprave o ovom nacrtu u Trebinju, Istočnom Sarajevu, Zvorniku, Bijeljini, Doboju, Prijedoru i danas u Banjaluci.

(Srna)

Ostavite komentar »