Karan: Tužilaštvo duguje 35.000 KM

04/28/2010 0

Okružno tužilaštvo u Banjaluci duguje 35.000 KM Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske (RS), izjavio je direktor Zavoda Željko Karan.


“Zbog ovog duga Zavod se našao u velikim finansijskim problemima i naši radnici nisu dobili plate za februar i mart. Ako Tužilaštvo ne plati dug, neće biti plata ni za april, a Zavod upada i u probleme sa plaćanjem režija”, rekao je Karan ”Večernjim novostima”.

On je istakao da je novac koje Okružno tužilaštvo duguje Zavodu veoma bitan, jer Zavod još nije riješio pitanje finansiranja o čemu su u toku pregovori sa ministarstvima pravde i zdravlja RS.

”Dok se to ne riješi, mi nemamo zatvorenu finansijsku konstrukciju. Upravo zbog toga, ponašanje ljudi u Tužilaštvu je skandalozno”, naveo je Karan i dodao da u Zavod stalno stižu zahtjevi Okružnog tužilaštva za obdukcije, ali da para za taj posao nema.

Službenik za informisanje Okružnog tužilaštva Mira Miletić rekla je da ovo tužilaštvo nema duga prema Zavodu za sudsku medicinu RS, jer sve račune koje Zavod ispostavi prema Tužilaštvu za izvršene usluge, idu dalje kao nalog Trezoru RS, budući da se plaćanje obavlja iz Budžeta RS.

”Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti RS, kad postoji sumnja da je smrt prouzrokovana krivičnim djelom, ili je u vezi sa izvršenjem krivičnog djela, obdukcija je obavezna, i to na zahtjev istražnog organa. Nadalje, prema istom zakonu, predviđeno je da troškove obdukcije snosi nadležno ministarstvo”, pojasnila je Miletićeva.

Zavod za sudsku medicinu RS ima šest zaposlenih.

(Srna)

Ostavite komentar »