Drugi o nama: “Dosta-basta”!

05/28/2010 0

Francuski internet magazin “BosnieBlok”, objavio je natpis o sarajevskoj grupi “Dosta”, nazvan “Dosta, kad mladost kaže basta”!


Piše: Džana Mujadžić

U tekstu se objasnjava kako pokret posjeduje na hiljade simpatizera koji su na prvim linijama političkih manifestacija. Objavljuju nesposobnosti I nepodobnosti bh zvaničinka, nadajući se buđenju uspavane svijesti, depolizitirane omladine.

“U pučkim, sarajevskim četrvtima, ističe se učlanku, u ulici Ferhadija ili dužinom Obale rijeke Miljacke, ogromna ruka je zalijepljena na vratima i zidovima zgrada i obitavališta. Iznad se može pročitati “Dosta”! Krik revolta koji su još 2005. godine lansirali mladi u jednoj višespratnici poznate Sniper Alley, što se proširio na cijelu zemlju, zahvaljujući internetu.

Pet godina kasnije, pokret još uvijek zabrinjava bosanske zvaničnike: “Izvjesni su htjeli podkupiti jednog mog prijatelja-ispričao je Francuzima, Darko Brkan. Predložili su mu stan i novac ako napusti “Dosta”- istakao je 30 godišnji ko-fondator mreže, ujedno i jedna od najznačajnijih ličnosti pokreta.”Niko nam ne garantuje da nema sakrivenih mikrofona u uredu…”

Godine 2005, šaka simpatizera obeshrabrenih nepokretnošću političara, sakupili su se pred Skupštinom.”Nakon posla, za minutu ili sat vremena, nije bitno”-prisjeća se Brkan. Od tada, grupa učestvuje na svim skupovima i bilježi greške pa trapavost političara. Rijetko se bave korupcijom ali bilježe nesposobnost ili zapostavljanje, pa nebrigu. Kao nakon besplatnog ubojstva 17 godišnjeg mladića u sarajevskom tramvaju, prije dvije godine, koje je uzbudilo javnost.” Ali ne i gradonačlenika koji je ostao u Dubaiju, zbog konferencije, dok su se u gradu održavale neprestane manifestacije…”

Već godinu kasnije, pokret “Dosta” je privukao naklonost, sredstava javnog obavještavanja. Njihov pledoaje za “novo građanstvo” i poziv za uspostavljanje drugačijih oblika djelovanja javnog života, preko referenduma narodne inicijative, zadobio je brojne pristalice. Od male grupe pobornika, pokret se raširio na hiljade poklonika, što je prouzrokovalo nekolicinu nereda. “Nismo uspijevali sve provjeriti niti ograničiti, izgledalo je kao balon što svakog trenutka može puknuti”-prisjeća se Darko.

Pokret se pretvoriio u federaciju nezavisnih, lokalnih grupa po cijeloj BiH.

Od komunista do vjernika

Prošle godine, manifestacije grupe “Dosta” kao i opozicije, uslovile su otkaz Nedžada Brankovića, prvog ministra bosno-hrvatske federacije. On je u vlastititi profit, privatizovao raskošan sarajevski stan, koji je kupio za samo 500 eura. “Nikada građansko društvo nije ostvarilo takvu pobjedu”-podvukao je Darko.

“Dosta”, pišu mladi novinari Alexia Eychenne i Thibault Chaffotte- privlači komuniste ali i vjernike. Osnivač tiho povjerava kako je “prilično na lijevo”, ali mladi su njegova, najvažnija briga. Neznatan dio glasa, dok im nezaposlenost oduzima sve perspektive.”Ne žele znati šta se zaparavo događa. To je nashvatljivo u zemlji u kojoj se sve raspada.”- žali se Darko.

Takođe je bio “normalan student”, prije nego što je otkrio plansko I organizovano zalaganje za postizanje ciljeva i prava, za trajanja studija u Berceloni pa se priključio bosanskim, pobornicima .

Nekoliko mjeseci prije najvažnijih glasovanja, članovi pokreta “Dosta” se pomažu. Ne pozivaju na glasovanje niti na apstinenciju, ali se nadaju ubijediti Bosance da drže vlastitu budućnost, u svojim rukama.

 

 

Ostavite komentar »