Obilježavanje dana stradanja 12 beba

05/21/2010 0

Banjalučki Klinički centar i Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila obilježiće danas u Banjaluci 22. maj – Dan stradanja dvanaest beba usljed nedostatka kiseonika ratne 1992. godine.


Program obilježavanja pod nazivom “Da se nikad ne zaboravi, zbog nedostatka kiseonika umrlo 12 beba” počinje u 11.00 časova parastosom i polaganjem vijenaca na spomeniku 12 beba na Novom groblju u Banjaluci. U 12.00 časova biće položeno cvijeće na spomen-obilježju za 12 beba koje se nalazi u centru grada.

Ratne 1992. godine u Odjeljenju za intenzivnu njegu banjalučkog porodilišta, zbog nedostatka kiseonika potrebnog za adekvatan tretman, od 22. maja do 19. juna umrlo je 12 beba. A nakon 13 godina od teške bolesti umrla je i Slađana Kobas.

Potreban kiseonik bilo je nemoguće dostaviti kopnenim putem do Banja Luke radi blokade puta prema Srbiji. Jedni put kojim je kiseonik bilo moguće dostaviti bio je vazdušni, ali zbog zabrane leta nad teritorijom BiH od strane Savjeta bezbjednosti, avionu koji je trebao iz Beograda dostaviti kiseonik za Banja Luku, nije bio dozvoljen let.

Iako su upućeni mnogi apeli za pomoć putem radija, televizije i ostalih medija, pomoći nije bilo. Predstavnici UNICEF-a i ostalih međunarodnih humanitarnih organizacija bili su dobro upoznati sa ovim problemom. Avion sa bocama kiseonika je nekoliko dana čekao dozvolu za polijetanje, koju na kraju nije dobio.

Iako su ljekari Kliničkog centra pokušali da upotrijebe „industrijski kiseonik“ koji su dobili od vojske Republike Srpske i nekoliko privatnih preduzetnika, kao i od nekoliko građana, to je bilo nedovoljno da se bebe spasu.

Unatoč svim naporima radnika Kliničkog centra, nedostatak kiseonika je učinio da smrt beba bude neminovna. Bebe su umirale, a pomoći nije bilo. Taj tužni period u našoj istoriji nikada neće biti zaboravljen, zato moramo graditi budućnost u kojoj se ovako nesto nikada i nikome ne smije dogoditi. Ova tragedija ispisala je tužne i teške stranice u istoriji našeg Kliničkog centra.

Jako je teško ovakvo stradanje opisati na papiru, ali ono živi u našim srcima i u srcima onih najbližih koje je to stradanje pogodilo.

Ulica na Paprikovcu, gdje se nalazi Klinički centar Banja Luka, u kojem se ugasio život tek rođenih beba, nosi naziv “Dvanaest beba” .

(Intermezzo)

 

Ostavite komentar »