Međunarodna zajednica nije uspjela da BiH napravi državom

06/07/2010 0

Predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić izjavio je da međunarodna zajednica za 15 godina postojanja BiH nije uspjela da od nje načini državu.


“Naravno da, po Dejtonskom sporazumu, BiH postoji kao jedna država, ali za 15 godina njenog postojanja međunarodna zajednica nije uspela da od nje načini državu i danas kao i 1995. godine imate razdvojena dva entiteta. Čak mislim da je ta podeljenost mnogo veća danas, kada ne preti opasnost od rata, niti rata uopšte može da bude u BiH, i onaj ko o tome priča on laže i obmanjuje da bi sačuvao svoju poziciju”, rekao je Nikolić.

On je ponovio da Republika Srpska /RS/, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, ima prava na svoju autonomiju i na svoje mišljenje, koje ne može da bude preglasano.

“Ako dođe u situaciju da bude preglasavanja od druga dva naroda, odnosno entiteta, onda ima pravo da razmisli o tome da li joj je mesto u toj zajedničkoj državi ili nije. Teško da će da se nađe bilo ko u demokratskom svetu da kaže da referendum nije dopustiv”, rekao je Nikolić za “Nezavisne novine”.

Govoreći o Srpskoj naprednoj stranci u RS, Nikolić je rekao da je njena uloga da pokuša da pronađe zajednički interes između vlasti i opozicije.

“Kada je interes države u pitanju, onda je svaka vlast dužna da sarađuje sa opozicijom, a svaka opozicija dužna je da pomogne vlasti”, rekao je Nikolić.

Govoreći o učešću ove stranke u predstojećim izborima u BiH, Nikolić je rekao da za je SNS RS veliki uspjeh da postane parlamentarna i da na taj način stekne vrijeme koje joj je potrebno da bude konstituisana, pošto je nastala u veoma kratkom periodu prije održavanja izbora, te nema izgrađenu infrastrukturu, koju imaju druge stranke.

“Na taj način bi SNS stekla uslove i kvalifikacijeje da se jednog dana, a taj dan će brzo doći, zaista ozbiljno takmiči za vlast u RS, pošto ume da prepozna interese građana i znaće sigurno mnogo bolje da ih ostvari od stranaka koje su do sada bile na vlasti u RS”, rekao je Nikolić.

Ocijenivši političku situaciju u Srpskoj kao veoma konfuznu, Nikolić je rekao da do sada, do pojave SNS-a, SNSD Milorada Dodika nije imao adekvatnu, pravu i realnu konkurenciju, te istakao da se, s druge strane, opozicija nikada nije dovoljno jako izgradila.

(Srna)

Ostavite komentar »