Pacijenti ne mogu više da biraju specijaliste

07/26/2010 0

Svaki porodični ljekar u Republici Srpskoj od sada će na raspolaganju imati 12 specijalista iz različite oblasti kojima će upućivati pacijente na dodatne preglede. Ovo je predviđeno projektom poboljšanja dostupnosti konsultativno-specijalističke zaštite Fonda zdravstva koji se u RS primjenjuje od 1. jula.


Drugim riječima, pacijent više ne može da sam bira specijalistu, nego ide samo kod stručnjaka koje je Fond odabrao za ljekara porodične medicine, a među njima su i pojedine privatne ambulante.

Projekat važi za sve privatne ili javne zdravstvene ustanove sa kojima će Fond zdravstva RS potpisati ugovor. Zna se da će sve državne ustanove biti obuhvaćene ovim projektom, dok se na javni poziv Fonda prijavilo i 40 privatnih zdravstvenih ustanova u RS.

Kako objašnjavaju u Fondu zdravstva RS, sada će svaki porodični ljekar moći pacijenta tačno da uputi na adresu specijaliste i pacijent više neće lutati po bolnicama kao što je do sada bio slučaj. Dešavaće se da se pacijentu ili ljekaru porodične medicine ne dopadne specijalista koji mu je dodeljen, ali će pacijent ipak morati kod njega na pregled. Pacijenti neće više moći da odlaze kod specijalista koji su ih godinama liječili ukoliko ti ljekari nisu na spisku.

- Ima tu dosta nelogičnosti. U tom projektu su zaboravljeni rezervni specijalisti u službama porodične medicine, koji sada rade kao ljekari opšte prakse. Fond je mogao, na primjer, te ljekare da rasporedi da četiri dana rade kao ljekari opšte prakse, a jedan dan kao konsultanti-specijalisti. Ovako nam se, između ostalog, naturaju i neke anonimne privatne ambulante za koje mi uopšte ne znamo da li u njima postoje, recimo, dijagnostičke mogućnosti – kaže ljekar opšte prakse Rade Dujaković.

On smatra da će vrijeme biti najbolji pokazatelj hoće li ovaj projekat uspjeti i hoće li pacijenti biti zadovoljni.

Za Miodraga Femića, predsjednika Sindikata doktora medicine RS, nova politika Fonda zdravstva je klasično kršenje prava pacijenata.

“Ako građani već plaćaju zdravstveno osiguranje, onda imaju i pravo da biraju ko će da ih liječi. Ovdje će na gubitku biti pacijenti, jer neće moći izabrati ljekara”, kaže Femić.

Pozadina ovog projekta za Femića je nedostatak ljekara u javnom zdravstvenom sistemu, pa se uključivanjem privatnika, kako kaže, pokušavaju zakrpiti rupe.

Međutim, direktor FZO RS Goran Kljajčin ističe da je ovaj projekat, bar za sada, izazvao pozitivne reakcije stručne javnosti i građana.

“Očekujemo da će u narednom periodu, kada otklonimo neke početne probleme, koji su uglavnom tehničke prirode, u prvi plan doći pozitivne reakcije pacijenta i porodičnog lekara”, kaže Kljajčin.

Biraju se pedijatri i ginekolozi

Građani RS, prema ovom projektu, od sada će moći samo da biraju pedijatra i ginekologa. Roditelji djece do šest godina moći će da izaberu bilo kog pedijatra sa kojim Fond ima potpisan ugovor (u javnoj ili privatnoj zdravstvenoj ustanovi) i više neće morati da idu kod ljekara porodične medicine po uput, nego direktno kod pedijatra kog izaberu. Ovim pedijatrima je omogućeno da propisuju lijekove i upućuju djecu u bolnicu. Pacijentkinje mogu da izaberu bilo kog ginekologa sa kojim Fond ima potpisan ugovor a informacije o tome koje pedijatre i ginekologe mogu da izaberu, građani mogu da nađu u domovima zdravlja, čija je obaveza da tu informaciju istaknu na vidnom mjestu.

(EuroBlic)

 

Ostavite komentar »