Kamp za djecu oboljelu od šećerne bolesti

08/24/2010 0

Grupa od 50 djece uzrasta od sedam do 18 godina danas je otputovala u Teslic na petodnevni ljetni kamp pod nazivom „Škola života 2010“.


Projekat (ljetni kamp) pod nazivom „Škola života 2010“ namijenjen je djeci oboljeloj od šećerne bolesti tipa 1 iz Republike Srpske. Održaće se u Tesliću u periodu od 24.8. do 29.8.2010. godine. Osnovni cilj projekta je psihosocijalna integracija djece oboljele od šećerne bolesti i njihova edukacija u vještinama samobrige, samokontrole i samoliječenja.

Krajnji cilj jeste priprema djece oboljele od šećerne bolesti za samostalan život i edukovanje o svim važnim elementima svoje bolesti. U toku trajanja ljetnjeg kampa pored sportskih aktivnosti biće sprovedena i petodnevna strukturirana Accu-chek edukacija firme Rosche i biće organizovane grupne radionice vođene od iskusnog psihologa.

Organizaciju prvog ljetnjeg kapma u BiH sprovodi Udruženje djece oboljele od šećerne bolesti tipa 1 „Odrasli za djecu RS“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Kliničkog centra Banja Luka. Klinički centar Banja Luka je i ranije podržavao rad Udruženja omogućavajući članovima redovne sastanke i kontinuiranu edukaciju u prostorijama Klinike za dječije bolesti.

Takođe, Klinički centar Banja Luka je odobrio boravak u ljetnjem kampu tri subspecijalista, psihologa i tri sestre edukatora kako bi djeca imala najbolju moguću zdravstvenu zaštitu i edukaciju u kampu. Takođe će biti prisutni i po jedan tim iz bolnica Bijeljina i Foča.

Za ovu godinu planirano je da 50 djece oboljele od šećerne bolesti iz Republike Srpske budu polaznici kampa, uzrasta od sedam do osamnaest godina.

(Intermezzo)

 

 

Ostavite komentar »