Mjesečna plata nedovoljna za opremanje učenika

08/05/2010 0

Do početka nove školske godine ostalo je manje od mjesec dana, pa mnogi roditelji imaju glavobolje jer moraju djeci da kupe udžbenike, a komplet za starije razrede košta i do 150 KM, i to ne računajući knjige za strane jezike.


Posebno je teško roditeljima sa četvoro i više djece, koji sa svakom novom školskom godinom moraju da izdvoje više od 1.000 KM samo za knjige, a tu su još i školske potrepštine, nova obuća, odjeća… Olakšanje roditeljima u ovoj krizi jeste činjenica da udžbenici ove godine neće poskupjeti i koštaće isto kao i lane.

U Udruženju roditelja sa četvoro i više dece RS nadaju se da će i ove godine bar za odlikaše Ministarstvo za porodicu obezbjediti besplatne udžbenike, jer bi tako uspjeli bar malo da uštede. Teško je, tvrde, jer je 90 odsto članova ovih porodica nezaposleno i snalazi se kako zna i ume.

- Imam tri osnovca i samo za knjige mi treba oko 800 KM. A gdje su tek sveske, olovke, pomagala, da ne spominjem odjeću i obuću. Sve će me koštati najmanje 1.500 KM. Pozivam najbolje svjetske ekonomiste da dođu i izračunaju kako mogu da sa platom od 800 KM izađem na kraj sa tri osnovca i dva studente. Vjerujete mi da ni sam ne znam kako uspjevam – kaže Žarko Arsović, predsjednik ovog udruženja.

Donekle je lakše roditeljima koji ove godine spremaju đaka za prvi ili drugi razred jer Ministarstvo prosvete RS i ove godine finansira udžbenike za 10.400 prvaka i 10.730 učenika drugog razreda. Nažalost, još nije poznato kada će Ministarstvo prosvjete početi da finansira udžbenike za učenike starijih razreda, iako je ranije najavljivana i ta mogućnost. Da bi pomogli roditeljima koji su u teškoj finansijskoj situaciji, Ministarstvo prosvjete i ove godine organizuje akciju „Pokloni knjigu, pomozi drugu”, odnosno dijeljenje prošlogodišnjih udžbenika učenicima.

- Pozivamo sve učenike osnovnih i srednjih škola da se uključe u našu akciju koja traje do kraja septembra. Škole u kojima se najviše djece uključi u akciju, ministarstvo će nagraditi opremanje informatičkih kabineta i biblioteka – saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Humanost na djelu lane su najbolje pokazali učenici OŠ „Ljutica Bogdan” iz Kalinovika i srednjoškolci Gimnazije u Gradiški zbog čega su dobili po tri računara od Ministarstva prosvjete.

I ove godine je na snazi odluka ministra prosvjete Antona Kasipovića da nastavnici ne smiju od učenika da traže knjige koje nisu obavezne. Međutim, predsjednik Udruženja roditelja Žarko Arsović kaže da to nastavnici ne poštuju.

- Stalno nešto dodatno traže. To se može i dokazati, jer je takvo stanje na terenu – kaže Arsović.

Zbog ovakvih pritužbi, Ministarstvo prosvjete je otvorilo telefonski broj 080-050-504 na koji se mogu prijaviti svi slučajevi kada nastavnici traže literaturu koja nije obavezna. U Ministarstvu svake godine apeluju na roditelje da prijavljuju ako nastavnici traže neobaveznu literaturu kako bi se spriječili te pojave. Inače, knjige koje su označene zvjezdicom su neobavezne, a Ministarstvo je školama poslalo spisak obaveznih i neobaveznih udžbenika koji se moraju pokazati roditeljima.

Sve knjige u prodaji od 20. avgusta

U Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo tvrde da će do 20. avgusta sve knjižare u RS biti snabdjevene knjigama. Direktor Zavoda Marko Ašanin nije htio da precizira koliko se štampa udžbenika, tvrdeći „da je to ove godine poslovna tajna”. Obećava da su sve knjige kvalitetne, posebno što je, kako kaže, po naredbi Ministarstva prosvjete izmjenjeno 30 udžbenika za osnovnu školu – ispravka materijalne prirode.

Cijene udžbenika

Prvi razred finansira Ministarstvo prosvjete

Drugi razred finansira Ministarstvo prosvjete

Treći razred 64 KM

Četvrti razred 72 KM

Peti razred 70 KM

Šesti razred 139 KM

Sedmi razred 110 KM

Osmi razred 149 KM

Deveti razred 132 KM

Napomena: u cijenu nisu uračunate knjige za strane jezike

(EuroBlic)

Ostavite komentar »