Hag: Srbi granatirani iz zabranjene zone

10/28/2010 0

Svjedok optužbe, holandski general Adrianus Van Baal, potvrdio da je Armija BiH minobacačima u vrijeme primirja i iz zabranjene zone tukla položaje VRS.


U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, svjedok optužbe Adrianus van Bal

(Baal) potvrdio je da je Armija BiH u ljeto 1994. kršila primirje oko Sarajeva vatrom iz teškog oružja u zoni u kojoj je bilo zabranjeno.

Holandski general Van Bal bio je načelnik štaba Unprofora u Sarajevu od kraja februara do kraja avgusta 1994.

Dok ga je unakrsno ispitivao Karadžić, koji se brani sam, svjedok je precizirao da je ABiH u avgustu 1994. napala položaje Vojske Republike Srpske minobacačima od 120 milimetara, koji su, po ranijem sporazumu, morali biti pod kontrolom Unprofora.

Na pitanje Karadžića zašto muslimansku stranu nije bombardovao NATO, kao što je početkom avgusta napao srpske snage, Van Bal je odgovorio da Unprofor nije mogao tačno locirati oruđa u Sarajevu, ali da je oštro protestovao kod komande ABiH.

Van Bal je kazao i da je, poslije prve eksplozije na pijaci Markale u kojoj je 5. februara 1994. ubijeno više od 60 građana, “postojala velika spremnost srpske strane da se nađe rješenje, ali pod njenim uslovima”.

Iako nije bio u Sarajevu u vrijeme eksplozije na Markalama, Van Bal je izjavio da istragom Unprofora nije moglo biti utvrđeno odakle je tačno doletela granata. Snage UN nisu imale pristup tunelu u okolini koševskog stadiona u kojem je ABiH držala teška oruđa, dodao je svjedok.

Holandski general potvrdio je i da je 1994. u Sarajevu bilo “mnogo Amerikanaca”, za koje su mu britanski pripadnici Unprofora rekli da su “bili iz CIA”. Prisutan je bio i bivši komandant NATO, general Kelvin

(Calvin) za koga je čuo da su ga vlasti BiH “unajmile kao vojnog savetnika”.

Svjedok je to pripisao Vašingtonskom sporazumu između vlasti BiH i Hrvatske, kojim je okončan muslimansko-hrvatski sukob, a čije se sprovođenje vidjelo, kako je naznačio, i “po oružju koje je stizalo u BiH”.

Na Karadžićevu sugestiju da to znači da je Unprofor znao za kršenje embarga UN na uvoz oružja, Van Bal je posvjedočio da je “stav Amerikanaca tada bio – ukinuti embargo i udarati po Srbima”, sa čim se Unprofor nije slagao.

Van Bal je rekao i da mu je tadašnji premijer BiH Haris Silajdžić u privatnom razgovoru rekao da vlasti u Sarajevu “idu na zlatnu medalju zato što su u međunarodnoj javnosti pridobili simpatije kao žrtva, kao i podršku SAD”.

Na sugestiju Karadžića da je su Muslimani stoga odbijali da sklope mir i da su “želeli cijelu Bosnu i pobjedu”, svjedok je uzvratio da bi optuženi to morao pitati Silajdžića.

Van Bal je završio svedočenje, a tužioci će u nastavku procesa izvesti svog sljedećeg svjedoka.

Bivši predsjednik RS optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada; genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština; progon nesrba širom BiH i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce 1992-95.

(Beta)

Ostavite komentar »