Haris i Bakir su isti

10/13/2010 0

Većina ozbiljnijih političkih aktera u BiH, kako domaćih, tako i međunarodnih, svjesna je da je sadašnji status ove zemlje neodrživ.


Indikativno je da su domaće snage koje preferiraju takav stav na proteklim izborima dobili najveće povjerenje građana, iz čega se može izvući zaključak da je i javnost svjesna cijele situacije, tvrdi asistent na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci i stručnjak za odnose na političkoj sceni BiH Aleksandar Vranješ.

On u intervjuu za “Vesti” kaže da su rezultati izbora pokazali da javno mnjenje i političko društvo, naročito u RS, ali i u cijeloj BiH, sazrijeva, i to ocjenjuje kao jednu od pozitivnih karakteristika ovogodišnjeg izjašnjavanja građana.

Kako ocjenjujete tvrdnje američke agencije “Stratfor” da su u BiH pobedile snage koje shvataju da je decentralizacija jedino rješenje za opstanak BiH?

- Apsolutno stoji na mjestu da je određena decentralizacija jedino rješenje za opstanak BiH. Može se očekivati da ova analiza bude potvrđena u bliskoj budućnosti. “Stratfor” takođe navodi da u budućnosti neće biti protivljenja iz FBiH da stvarna vlast bude koncentrisana u entitetima, a da zajednički organi i dalje postoje i imaju samo određena ovlašćenja. Vrijeme će pokazati da li će ovu soluciju prihvatiti bošnjački predstavnici, ali definitivno je ovo jedina formula opstanka države BiH.

Šta pokazuju rezultati izbora u pogledu budućnosti države BiH?

- Indikativno je to da je velika izlaznost u Republici Srpskoj bila u svrhu priznavanja Milorada Dodika kao neupitno lidera od najvećeg poverenja, što govori da su pred nama politički stabilnija vremena. Takođe, važno je primjetiti da politika premijera Dodika koja se bazira na očuvanju Dejtonskog sporazuma kao osnove opstanka države BiH, apsolutno prihvaćena kao jedina ispravna u RS. Svakako se može očekivati, ako bošnjački lideri budu dovodili u pitanje Dejtonski sporazum, da je mirna disolucija jedina opcija, za šta Dodik ima veliku podršku srpskog naroda.

Da li će odlazak Silajdžića opustiti atmosferu među narodima u BiH ili će bošnjačke snage koje su dobile podršku na izborima nastaviti da djeluju po njegovoj matrici?

- Kada je u pitanju odnos bošnjačkih političkih partija prema RS i Dejtonskom sporazumu, mala je vjerovatnoća da će se nešto značajnije promjeniti odlaskom Silajdžića. Pozitivno je da je Bakir Izetbegović spreman na dijalog i da je identifikovao da su metode Silajdžića apsolutno neprihvatljive za normalno funkcionisanje BiH. Ali, mislim da su u pitanju samo marketinške promjene, a nikako suštinske, odnosno da nema mnogo razlike između ova dva lidera.

Hrvati opravdano revoltirani

Kakva će biti uloga stranaca u postizbornim procesima, naročito u ustavnim promjenama?

- Trenutno ono što se najviše potencira, a vezano je za ustavne promjene, jeste pitanje trećeg entiteta. Hrvatski predstavnici su opravdano revoltirani činjenicom da oni kao konstitutivan narod u BiH nemaju “glasačke snage” da izaberu vlastite predstavnike. Uloga stranaca biće svakako velika, ali proces u kojem se traži modus vivendi treba da bude u rukama legalno izabranih predstavnika vlasti u BiH.

(Vesti)

Ostavite komentar »