Jelovnik ublažava reumu

10/21/2010 0

Šta se, pored ljekarske terapije, može učiniti da se ublaže ili spriječe reumatske upale, otkriva bečki stručnjak profesor Hademar Bankhofer. U nastanku reumatskih oboljenja veliku ulogu ima tzv. arahidonska kiselina.


Riječ je o masnoj kiselini koja se unosi hranom i od koje nastaju hormoni tkiva, koji prouzrokuju upale i bolove. Zbog toga je neophodno, ukoliko želite da spriječite reumatske upale, što manje unositi hranu koja sadrži tu kiselinu. Bankhofer preporučuje da se meso konzumira samo dva puta nedjeljno. U pilećem i ćurećem mesu ima upola manje arahidonske kiseline nego u goveđem i svinjskom mesu. Od ostalih namirnica koje u velikoj mjeri sadrže tu kiselinu izdvajaju se žumance, šlag, sir ementaler, kamamber i svinjska mast, dok je nema u voću i povrću, pirinču i biljnim uljima.

Svjež krastavac sadrži dosta vitamina E kao i bakar. Da bi se smanjio rizik od reume važno je da se krastavac jede sa korom. Dosta vitamina E sadrže i bademi, lešnici, suncokretovo, orahovo i ulje repice. Pored toga, morska riba losos, skuša i tunjevina bogate su omega-3-masnim kiselinama, koje spriječavaju upale. Ljudi koji pate od reume treba više da konzumiraju integralne proizvode, a manje proizvode od bijelog brašna. Takođe je važno da se organizam štiti od previše mokraćne kiseline. Zato treba izbjegavati namirnice koje su bogate purinima, koji se pretvaraju u mokraćnu kiselinu. Purini su sadržani u goveđem i svinjskom mesu, pasulju, grašku, sočivu i unutricama, ali i pivu i proizvodima od soje, objašnjava Bankhofer. On navodi da u Austriji od neke reumatske bolesti pati oko dva miliona ljudi.

(Intermezzo)

Ostavite komentar »