Krajnje vrijeme da BiH tuži Srbiju za agresiju

10/14/2010 0

Član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić smatra da je “krajnje vrijeme da BiH tuži Srbiju za agresiju”.


“Ona jeste bila tužena za genocid i mi sada moramo čekati deset godina da obnovimo tu tužbu. Ali, ne moramo čekati s tužbom za agresiju, jer u Londonu je potvrđeno da je Srbija ratovala u BiH protiv BiH i za to je naša država treba tužiti, a genocid ostaviti za kasnije”, rekao je Ganić sarajevskom Dnevnom avazu.

Ganić kaže da su tokom “sudskog progona” koji je Srbija vodila protiv njega u Londonu, on i njegova odbrana osigurali dva dokumenta -”dokaz da je Srbija ratovala u BiH i da je JNA bila njena vojska”, a drugi je da “ne postoji sporazum o mirnom povlačenju JNA, kako je to tvrdila optužba protiv (Ilije) Jurišića”.

“Nije se moglo preći preko ova dva argumenta, pogotovo zato što su oni postali javni. Dakle, oni u Beogradu nisu imali na osnovu čega da sude Jurišiću i ova sudska odluka bila je neminovnost”, tvrdi Ganić.

On je podsjetio i da je odmah po povratku iz Londona sva dokumenta predao Predsjedništvu BiH, ali je razočaran što ne vidi nikakvu reakciju.

Komentarišući puštanje na slobodu Jurišića, on kaže da je beogradski sud, ako je “htieo da ostane sud”, nije mogao donijeti drugu pravnu odluku osim da pusti Jurišića na slobodu.

Prema mišljenju Ganića, odluke suda u Londonu stvorile su pravnu bazu za “sve buduće slučajeve u kojima bi Srbija tužila branioce Bosne i Hercegovine”.

“Srbija je obavezana da poštuje odluku suda iz Londona, jer to je odluka članice Evropske unije, a kada jedna članica donese neku pravnu odluku, to važi za sve ostale članice EU, ali i kandidate za članstvo u EU”, kaže Ganić.

On poziva BiH, da se, kako navodi, konačno probudi i iskoristi sve ove činjenice.

“Naša država treba da se prestroji iz te pasivne u aktivnu poziciju da bi odigrala istorijsku ulogu i osvetlila svoju istoriju na osnovu ovih dokumenata, jer to je veoma bitno. Njoj je neko, dakle, uzeo njenog čovjeka i više od tri godine ga je mučio u zatvoru, država ne smije ćutati na to”, smatra Ganić.

(Intermezzo)

Ostavite komentar »