Rasturili smo Jugu, pa ćemo razbiti i BiH!

10/28/2010 0

Hrvati su srušili Jugoslaviju, rasturiće i BiH ako nam se ne dozvoli ravnopravnost sa ostala dva naroda i formiranje vlastite federalne jedinice. Dragan Čović mora na čelo Savjeta ministara


Ivo Miro Jović, visoki funkcioner HDZ-a BiH i delegat ove stranke u Domu naroda Parlamenta BiH, upozorava da su Hrvati zbog osjećaja podređenosti srušili Jugoslaviju i da su to spremni da ponove i u slučaju BiH ako im se ne dozvoli ravnopravnost sa ostala dva konstitutivna naroda!

Sagovornik Pressa RS tvrdi da su politički predstavnici hrvatskog naroda spremni i na najradikalnije oblike političke borbe, ako predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ne postane novi predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

- Ako bošnjačke političke stranke nastave da odbijaju razgovore o ustavnim promjenama koje bi ovdašnjim Hrvatima omogućile formiranje vlastite federalne jedinice po uzoru na RS i FBiH, ne isključujemo ni mogućnost definitivne podjele BiH – poručuje Jović.

Mislite li da se Bošnjaci plaše takvih prijetnji?

- Pa, zbog sličnog nezadovoljstva Hrvata došlo je do raspada i jedne mnogo veće i snažnije države! Svi znamo kako je završila Jugoslavija zbog nezadovoljstva Hrvata svojim položajem u toj državnoj zajednici. Bojim se da bi i BiH mogla zadesiti slična sudbina ako Bošnjaci nastave da ignorišu naše legitimne zahtjeve.

Kakav će biti odgovor Hrvata u BiH ako na čelu Savjeta ministara bude Bošnjak?

- Ne želim ništa da prejudiciram, ali opciju da umjesto Dragana Čovića mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH preuzme Zlatko Lagumdžija nećemo prihvatiti ni po koju cijenu!

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željka Komšića iz Lagumdžijinog SDP-a rekao je Predsedniku Hrvatske Ivi Josipoviću da oni neće dozvoliti da Čović dobije tu funkciju?

- Komšić jedino može da govori u ime bošnjačko-muslimanskog biračkog tijela, koje ga je i izabralo na mjesto takozvanog hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Dobro, šta kaže HDZ BiH?

- Što se tiče HDZ-a BiH, glavne političke stranke hrvatskog naroda koja je na proteklim izborima dobila podršku 67 odsto biračkog tijela bosansko-hercegovačkih Hrvata, predsjedavajući novog savjeta ministara mora da bude iz redova naše partije.

Šta ako ne bude?

- U protivnom, BiH će ući u novu krizu kojoj je teško predvidjeti krajnji ishod.

Zašto ne možete da prihvatite činjenicu da je u trci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željko Komšić ubedljivo pobijedio na proteklim izborima?

- U protekle četiri godine često je citirana moja izjava da BiH od 2006. nema Predsedništvo, a nakon ovih izbora očigledno je da ga neće imati ni u naredne četiri godine. Ponovni izbor Željka Komšića na mjesto hrvatskog člana Predsedništva BiH samo je pokazao ono što mi već dugo ponavljamo, a to je da Bošnjaci po svaku cijenu žele da nametnu svoju volju Hrvatima.

Zar se Komšićev SDP ne deklariše kao stranka svih građana BiH, bez obzira na nacionalnost?

- Ma dajte, molim vas! Ne želim da komentarišem jeftine marketinške trikove jedne čisto bošnjačke stranke, koja je po svojim stavovima i političkim opredjeljenjima mnogo radikalnija čak i od Stranke za BiH Harisa Silajdžića.

Baš ste sigurni da Zlatko Lagumdžija neće biti na čelu Savjeta ministara?

- Mogu vam garantovati da eventualni izbor Zlatka Lagumdžije nema šanse da prođe mirno kao što je prošao njegov prvi mandat iz 2001. godine! Hrvatski narod neće dozvoliti ponavljanje katastrofe iz vremena kad su ovim prostorima vedrili i oblačili Lagumdžija i njegovi „Hrvati” Šimić i Zubak!

O promjeni granica na kraju razgovora

Kako komentarišete dogovor lidera SNSD-a Milorada Dodika i Dragana Čovića da eventualna treća, hrvatska federalna jedinica, ni na koji način neće ugrožavati teritorijalnu cjelovitost RS.

- Nisam učestvovao u tim razgovorima, tako da ne bih želio da komentarišem stavove lidera stranaka. Moje mišljenje je da središnji nivo vlasti, na kojem se nalaze entiteti, u budućim ustavnim promjenama moraju podrazumijevati i diskontinuitet teritorija. U svakom slučaju, to je posljednja stvar o kojoj ćemo pričati kada se konstituiše nova vlast i kada se krene u razgovore o ustavnim promenama.

Na šta konkretno mislite?

- Nikad više neće se ponoviti vrijeme kad je 186 istaknutih funkcionera iz reda hrvatskog naroda smijenjeno, kada su im oduzeta osnovna ljudska i građanska prava i kad je bila nasilno ugušena legitimna volja hrvatskog naroda.

Kakav odgovor sprema HDZ BiH?

- To vam ne mogu otkriti, ali kao čovjek s dugogodišnjim političkim iskustvom, koji ima dovoljno znanja da analizira postojeće stanje, tvrdim vam da će hrvatski narod imati odgovor na takvu provokaciju. Narod koji pokušavaju da ponize, uskrate mu osnovna ljudska i nacionalna prava, mora da pronađe odgovor na ovakve izazove.

Hoćete li blokirati rad zajedničkih institucija?

- Vrijeme će pokazati kakav će biti odgovor. Totalnim preuzimanjem vlasti od strane Bošnjaka u Federaciji BiH stvoren je nemoguć ambijent za Hrvate. Prvo su ponovo izabrali hrvatskog člana Predsejdništva BiH bez volje Hrvata, a sad još žele i mesto predsjedavajućeg Savjeta ministara. Zbog ovakvih i sličnih stvari Hrvati su srušili i Jugoslaviju.

(Press.rs)

Ostavite komentar »